Građani tri opštine Voždovac, Odžaci i Kostolac juče su glasali na izborima za lokalne parlamente.

Đorđe Vuković, programski direktor CeSID, za Danas kaže da će ovi izbori pokazati trendove u bliskosti građana prema strankama.

– Ne očekujem velika iznenađenja već potvrđivanje trendova. Pokazaće se visoka i stabilna snaga SNS, dok će se DS, koji u poslednje vreme beleži blagi rast, i SPS boriti za drugo mesto. Teško da neka druga manja stranka, može da povuče i iznenadi svojim rezultatom, pogotovo u Beogradu – navodi Vuković.

Upitan da prokomentariše važnost izlaznosti, koja je na Voždovcu relativno niska, Vuković kaže da građani uvek u manjem broju izlaze na lokalne izbore u odnosu na republičke jer ih smatraju manje važnim, ali da treba sačekati zatvaranje biračkih mesta i konačne podatke.

Do zaključenja ovog izdanja Danasa glasačka mesta u ove tri opštine još nisu bila zatvorena.

NEREDI U ODŽACIMA

Glasanje na dva biračka mesta, Bačkom Gračacu i Bogojevu, u opštini Odžaci bilo je prekinuto, oko jedan sat posle podneva, zbog tuče, odnosno narušavanja javnog reda i mira u blizini tih biračkih mesta. Posle sat vremena glasanje je nastavljeno.

Predsednik opštinske izborne komisije u Odžacima Danilo Šćepanović izjavio je da je izborna komisija zatražila od policije da da bezbednosnu procenu izbora. Prema njegovim rečima, na samim biračkim mestima, nije bilo nikakvih incidenata, ali je u neposrednoj blizini, u krugu od 50 metara, došlo do tuče, zbog koje je glasanje i prekinuto. Šćepanović je apelovao na sve učesnike izbornog procesa da doprinesu smirivanju strasti, dodajući da je, kako je rekao tokom celog prepodneva „napetost izuzetno velika, ne na biračkim mestima, ali u opštini jeste.“

SNS i DS saopštile su juče svoje verzije događaja u Odžacima. SNS navodi da se u mestu Bački Gračac, desio fizički incident u kojem je povređena aktivistkinja te stranke, koja je prebačena u bolnicu. U saopštenju novosadskog odbora SNS se ocenjuje da je incident „posledica straha DS od gubljenja vlasti“. S druge strane, DS navodi „da je u svim mestima opštine Odžaci prisutan veliki broj batinaša koji agituju za SNS i legitimišu ljude“. Kako se dodaje, osim u Bačkom Gračcu, gde su napadnuti novinari koji izveštavaju o izborima, u Bogojevu je napadnuta porodica člana biračkog odbora iz DS, i jedna osoba je nakon lekarskog pregleda upućena u bolnicu u Sombor“.

Do 15 časova na birališta izašlo 44,1 odsto birača, rečeno je u Opštinskoj izbornoj komisiji. U Odžacima je bilo 10 lista, pravo glasa ima oko 27.000 birača koji su bili raspoređeni na 31 biračko mesto. Lokalni parlament broji 27 mesta.

VOŽDOVAC

Na Voždovcu je do 15 sati izašlo 18,1 odsto upisanih birača.

Prva tri sata glasanja na lokalnim izborima u beogradskoj opštini Voždovac obeležila je mala izlaznost, rekao je predsednik izborne komisije Zoran Lukić. On je naveo da su Beograđani koji žive u podavalskim naseljima – Ripanju, Jajincima i Zucama, imali problema da izađu na birališta zbog poledice na putu, nakon čega su alarmirane zimske službe Beograd puta i posuta je so.

Na izborima u beogradskoj opštini Voždovac učestvovalo je 13 izbornih lista, pravo glasa ima 156.962 građanina koji su mogli da glasaju na 86 biračkih mesta. Skupština opštine Voždovac ima 56 odbornika. Prvi preliminarni rezultati izbora očekivali su se sinoć oko 22 časa, a konačni oko ponoći.

KOSTOLAC

Do 15 sati u opštini Kostolac na glasanje je izašlo je 36,9 odsto upisanih birača. U Kostolcu se za naklonost građana borilo sedam lista, pravo glasa ima 11. 573 ljudi, a glasalo se na 11 biračkih mesta.

Skupština Gradske opštine Kostolac ima 21 odbornika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari