Državni udar i pokušaj destabilizacije države, kako vlast opisuje poligrafsko ispitivanje premijera Aleksandra Vučića i okolnosti koje su do toga dovele, dale su materijal opoziciji za oštru kritiku Vlade i njenih ministara, dok visoki funkcioneri vladajućih stranaka SNS i SPS nisu želeli da za naš list kažu može li ova situacija ubrzati odluku o vanrednim izborima ili pak rekonstrukciju vlade, s obzirom na optužbe koje su se ovih dana čule da pojedini ministri žele da izvrše državni udar. Spekuliše se da će događaji ubrzati odluku vrha vlasti bilo o izborima, bilo o rekonstrukciji vlade, ali bez čvrstih argumenata u prilog jednom ili drugom scenariju. S druge strane, prema Danasovim saznanjima, diplomatski krugovi u Beogradu zasad ne smatraju da navodi o rušenju vlasti imaju prvorazredni značaj.

Predstavnici inostranih diplomatskih krugova za Danas nezvanično navode da je predstojeći skup OEBS-a u Beogradu trenutno glavna tema razgovora. „Sve ostalo je u drugom planu, pa i priče odestabilizaciji Srbije“, ističu naši sagovornici.

Demokratska stranka će podneti prijave protiv premijera Aleksandra Vučića i ministara Nebojše Stefanovića i Zlatibora Lončara zbog izvršenja više krivičnih dela, dok je SDS Borisa Tadića zatražila ostavke ministara Nebojše Stefanovića, Zlatibora Lončara i Nikole Selakovića zbog, kako tvrde, zloupotrebe funkcija u svrhu učestvovanja u ratu tabloida, veštačkog kreiranja vanrednog stanja i širenja panike.

Predsednik DS Bojan Pajtić za Danas kaže da je „ovo pokušaj uspostavljanja strahovlade, što nećemo dozvoliti“.

– Kao što je odlučio da uzme penzije i plate pa da posle ne da povećanje, tako Vučić sada odlučuje da ne da reč, da se ne čuje kritika, da svi koji nešto kažu protiv režima postaju plaćenici, izdajnici, zaverenici, navodi Pajtić.

On je izjavio da se DS protivi pokušajima „režima Aleksandra Vučića da uvede strahovladu zarad poboljšanja svog rejtinga i rejtinga SNS. Pajtić je istakao da je „svestan da tužilaštvo i policija po prijavama DS neće postupati, jer su se stavili u funkciju vladavine jednog čoveka“.

Ne želeći mnogo da komentariše dešavanja od nedelje, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma ističe za Danas da Srbiji nisu potrebni takvi napadi na premijera, pogotovo u ovom trenutku kada Srbija treba da donese mnoge značajne odluke. „Nisam pristalica napada i kritike, već sam više za neku vrstu takmičenja u političkom životu, na primer sa opozicijom“, naglašava Marković.

Đorđe Vukadinović, politički analitičar, za Danas kaže da su događaji u nedelju nastavak politike sapunice u režiji premijera i njegovog najbližeg okruženja.

– Teško je tu pohvatati sve konce, ali ako postoji bilo kakav državni udar ili nešto slično što destabilizuje Srbiju danas, onda je to ono što upravo radi ta garnitura – smatra Vukadinović.

Pojedini predstavnici vlasti juče su nastavili da osuđuju napade na premijera i pokušaje „destabilizacije zemlje“.

Podsetimo, dnevni tabloid Kurir objavio je u nedelju da je Kornic, kao jedan od bivših direktora ovog lista, optužio premijera i ljude iz njegovog najbližeg okruženja da su vršili pritisak na njega kako bi dao iskaz protiv vlasnika Kurira Aleksandra Rodića. O Kornicovom zdravstvenom stanju potom je govorio ministar Lončar, a ministar Stefanović je novinarima objavio da se premijer podvrgao poligrafskom ispitivanju i da je prošao.

Gašić: Vučića čuva vojska

Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je da je premijer Vučić najugroženija ličnost u zemlji i da je za njegovu bezbednost zadužena Vojska Srbije, koja je apsolutno spremna da odgovori na sve pretnje. „Vojska je spremna da sačuva njegov život“, rekao je Gašić u Priboju.

Šabić: Postupak u Klinici „Laza Lazarević“

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je juče pokretanje postupka nadzora u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević“ zbog „protivustavnog iznošenja ličnih podataka o zdravstvenom stanju građanina A. K. u emisiji TV Pink“. Poverenik upozorava da je i Ustavom zabranjena i kažnjiva upotreba podataka o ličnosti izvan svrhe za koju su prikupljeni. Izuzetak može biti, kako je naveo, ako su podaci izneti za potrebe krivičnog postupka ili zaštite državne bezbednosti.

Popović Ivković: Zamena teza

Šefica Biroa za saradnju s medijima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Biljana Popović Ivković izjavila je, povodom prisustva pripadnika MUP na konferenciji za novinare ministra policije, da nije prvi put da su policajci bili na nekoj konferenciji za novinare, ali da je sada prvi put da se o tome govori i piše. Istakla je da joj nije jasno zašto se stvara takva atmosfera i dodala da u prisustvu policajaca konferenciji nema prikrivenih namera. Ovde je reč o očiglednoj zameni teza i skretanju pažnje javnosti sa najozbiljnijih na periferne stvari, istakla je Biljana Popović Ivković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari