Politički kredibilitet Vlade Srbije i Demokratske stranke nije ugrožen savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o Kosovu, tvrde u toj stranci i odbacuju optužbe opozicije da su predsednik Boris Tadić i ministar Vuk Jeremić vodili spoljnu politiku „mimo institucija sistema“.

Dok demokrate pozivaju na jedinstvo, opozicija zahteva ostavke i raspravu o mišljenju MSP u Skupštini Srbije.

Jelena Trivan, portparolka DS, kaže za Danas da bi trebalo da se izbegne „ishitrenost u tumačenju savetodavnog mišljenja MSP, pre detaljne analize, jer svaka površna interpretacija ide u korist kosovskih Albanaca“. Trivanova ujedno optužuje lidere opozicionih stranaka Vojislava Koštunicu i Tomislava Nikolića, tvrdeći da „na nekorektan način koriste mišljenje MSP u dnevnopolitičke svrhe“.

– Treba strpljivo i obazrivo čitati i tumačiti ono što je rečeno u Sudu. Jako je opasno da se savetodavno mišljenje MSP zloupotrebljava za unutrašnje političke rasprave. Srbiji je u ovom trenutku potrebno jedinstvo – ističe Trivanova.

Portparolka DS navodi da zahtev za skupštinskom raspravom o ovom problemu „nije formalizovan“, ali dodaje da očekuje da se o Kosovu raspravlja i u Skupštini Srbije, „jer je svima stalo da se o tome razgovara“. Kako naglašava, čelni ljudi države vode spoljnu politiku rukovodeći se Ustavom i rezolucijom Skupštine o KiM i njihov kredibilitet nije uzdrman.

Tomislav Nikolić, predsednik SNS, izjavio je juče da ta stranka ne traži „ničiju glavu“, ali da smatra da posledice odluke MSP „ne mogu da snose samo građani Srbije, već i oni koji su ih uveravali da će svi problemi biti rešeni samo ako se stigne do tog suda“.

Nikolić je na konferenciji za novinare kazao da sada u Srbiji treba razgovarati šta i kako dalje i da je „realno“ da se sastane s predsednikom Tadićem. On je ponovio da bi trebalo da se svi predstavnici parlamentarnih stranka sastanu i naprave zajednički tekst iza kojeg bi stala većina poslanika.

Čedomir Jovanović, lider LDP, zatražio je juče da se odmah održi posebna sednica Narodne skupštine, na kojoj bi se raspravljalo o „novoj politici“ nakon presude Suda u Hagu.

– Jasno je da Vlada nema snage da sama napusti pogrešnu politiku, ali može da računa na podršku LDP u definisanju nove politike. Upravo zbog toga LDP traži od premijera da inicira održavanje sednice. Apsolutno je neprihvatljivo da Vlada Srbije, koja već dve godine izbegava da saopšti kakva je njena „kosovska politika“ na mestu na kome je dužna to da uradi, u Skupštini Srbije, sada dozvoli sebi da naredne korake u našoj spoljnoj politici donosi pre nego što se o tome raspravlja u parlamentu – izjavio je Jovanović.

Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije, kaže za Danas da je ovakvo mišljenje MSP „očekivano, jer je čitava spoljna politika Srbije bila u rukama Borisa Tadića i Vuka Jeremića, koji su je na svoju ruku vodili mimo institucija“.

– Oni moraju da snose posledice, da podnesu ostavke. Nikome više nisu potrebni teatralni Tadićevi i Jeremićevi govori u Ujedinjenim nacijama. Jedan Tači ih je potukao do nogu – ističe Ilić.

Vojislav Koštunica, predsednik DSS, u saopštenju za javnost zapitao se „da li će iko u Srbiji podneti ostavku zbog političkog poraza koji je Srbija pretrpela“.

– Pošto sam dva puta dobrovoljno silazio s vlasti i podnosio ostavku kada nisam bio u mogućnosti da sprovodim politiku za koju sam se zalagao, imam moralno pravo da postavim javno pitanje da li će zbog ovog državnog poniženja i ovakvog teškog poraza neko u Srbiji podneti ostavku ili neće – poručio je Koštunica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari