Srpska napredna stranka nema nikakve nagoveštaje kada će i da li će uopšte doći do sastanka Tomislava Nikolića i Vojislava Koštunice. Nakon uvredljivog odgovora DSS, koji nam je upućen preko medija i u kome su javnost obavestili da su previše zauzeti za susret s nama, nikakvih zvaničnih kontakata naše dve stranke nije bilo – kaže za Danas Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.

Da li ste ipak imali neke nezvanične kontakte s predstavnicima DSS?

– Razgovarao sam privatno ovih dana s nekim ljudima iz DSS, ali su ti razgovori bili, dakle, privatni, nezvanični, pa i njihov sadržaj nije za javnost.

Koliko ste spremni da čekate Koštunicu?

– Mislim da za sujetu, ličnu ili političku, nije vreme. Ničija sujeta ne sme da bude iznad interesa građana Srbije. Kada iz DSS jave da imaju vremena za nas, i mi ćemo ga imati, jer uvek imamo vremena za ono što su vitalni ciljevi opozicije i što su interesi naroda.

Da li je ovo ipak nagoveštaj kraja tek započetih dobrih odnosa sa DSS?

– To ne zavisi od nas. Namera SNS je da se borimo protiv vlasti, a ne protiv bilo koga u opoziciji. To je u skladu s potrebama građana, a ne ličnim željama i političkim sujetama. Mi smo pružili ruku pomirenja, a neko je na tu našu pruženu ruku rekao da nema vremena. Ipak, mi imamo vremena i imaćemo vremena za njih.

Gde su koreni nesuglasica, da li u rivalitetu za prvo mesto u opoziciji kako tvrde politički analitičari?

– Gde vi vidite taj rivalitet? U broju glasova, u podršci građana, u istraživanjima javnog mnjenja? Tu su snage već jasne i odmerene. Sve su to besmislene priče domaćih političkih analitičara koji pojma nemaju, za razliku od analitičara u inostranstvu.

Može li ovakvim ponašanjem DSS da nestane s političke scene?

– Ja im želim sve najbolje u daljem političkom radu.

Ima li istine da se i DSS i SNS „otimaju“ o Velimira Ilića?

– Ni oko koga se mi ne otimamo, već sarađujemo sa Veljom na isti način na koji želimo da sarađujemo i sa svima ostalima koji su zainteresovani da se bore protiv aktuelnog režima. Svi koji žele promene, drugačiju, bolju, napredniju Srbiju moraće ne samo da se ujedinjuju, da prave jedinstvene izborne liste, već i da zajednički rade.

Da li je okidač bio „slučaj Šormaz“?

– Nismo razgovarali sa Šormazom i o Šormazu uopšte.

Koliko je SVM dobrodošao za saradnju i da li vam smeta što su ovih dana razgovarali i sa SPS?

– Savez vojvođanskih Mađara je stranka koje brine o manjinama i samim tim su dobrodošli za saradnju s nama. To se ne može reći za SPS, koji je deo aktuelne vlasti.

I Rasim Ljajić brine o manjinama. Da li je i s njim moguća saradnja?

– S njim možemo da razgovaramo o saradnji nakon izbora, ali ne o zajedničkom nastupu na izborima i ne o zajedničkoj predizbornoj koaliciji.

Da li ste otvoreni za razgovore i s Ujedinjenim regionima Srbije, koje predvodi G17 plus?

– Nismo, oni su deo vlasti i hvala Mlađanu Dinkiću što je već rekao da sa SNS ne želi da sarađuje. Kao da nam je čitao reči sa usana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari