Portparol Demokratske stranke Srbije Petar Petković izjavio je da iza inicijative Srpske napredne stranke o promeni Ustava zarad smanjenja broja poslanika u Narodnoj skupštini stoji namera promene preambule najvišeg pravnog akta, koja navodi da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije.


„DSS najoštrije osuđuje inicijativu SNS, čiji cilj nije da se smanji broj poslanika, nego da se promeni Ustav… Verovatno ih žulja preambula“, rekao je Petković na konferenciji za novinare, ističući i da je „očigledno da stranim nalogodavcima ne odgovara da KiM bude sastavni deo Srbije i zato je potrebno promeniti Ustav“.

Portparol DSS je poručio da su naprednjaci „duplikat vlasti“ i ponovio da se SNS, kao i vlast, zalaže za politiku da EU nema alternativu. To, kako je ocenio, otvara i pitanje da li je sve ovo početak stvaranja buduće koalicije SNS i DS. Petković je istakao da, s druge strane, u ovom trenutku „nema osnova za saradnju“ DSS i naprednjaka, budući da dve stranke imaju različite politike, pre svega po pitanju EU. Zbog toga se DSS neće pridružiti protestu koji će 5. februara organizovati SNS. „Ne možemo da učestvujemo ni u kakvim akcijama SNS. Kada promene stav i krenu putem DSS, moći ćemo da sarađujemo“, poručio je Petković.

Odgovarajući na ove poruke iz stranke Vojislava Koštunice, zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić kazao je da ustavna inicijativa te stranke nema veze s preambulom o Kosovu i da nema nameru da o tome polemiše sa DSS, čija je „jedina politika borba protiv SNS“. „Mnogo nam je teško i žao što oni ne prihvataju našu politiku, ali, izvinite, ne uliva se okean u potok, već obrnuto“, naveo je Vučić i ponovio da SNS jeste za ulazak Srbije u EU, ali je protiv „pljačkaške vlasti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari