Iako mnogi veruju da je za pobedu kandidata Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića u drugom krugu predsedničkih izbora 2012. godine bila presudna podrška Demokratske stranke Srbije, do Sporazuma koji su pred drugi krug glasanja potpisali tadašnji lideri ove dve stranke drži samo DSS.

Naprednjake sada, kako je Danasu rečeno u vrhu SNS, zanimaju samo reforme i ulazak Srbije u EU, što podrazumeva i promenu Ustava.

Sporazumom o podršci DSS-a Nikoliću u drugom krugu predsedničkih izbora predviđeno je, između ostalog, da će „DSS i SNS u Skupštini Srbije voditi usaglašenu politiku u vezi sa vojnom i političkom neutralnošću Srbije, o kojima će se građani izjasniti na referendumu“, kao i da se „Ustav Srbije neće menjati bez saglasnosti obe stranke“.

– Sve parlamentarne stranke zalažu se za promenu Ustava uz opšti konsenzus. To znači i spremnost da se razgovara i sa vanparlamentarnom DSS – odgovara šef poslaničkog kluba SNS u Skupštini Srbije Zoran Babić na pitanje Danasa da li naprednjake obavezuje potpis „oca“ stranke.

Babić je, povodom pozivanja DSS na sporazum Koštunica – Nikolić, prethodno izjavio za naš list da „većina ne može da robuje manjini i politici stranke koja je protiv EU“.

– Očigledno je da za gospodina Babića ni reč, ni potpis Tomislava Nikolića ne vrede ništa. Nije lepo što iskazuje takvo nepoštovanje prema gospodinu Nikoliću – izjavio je za Danas Aleksandar Popović, zamenik predsednika DSS.

DSS do nedavne zvanične najave promene Ustava nije javno podsećala SNS na sporazum o podršci Nikoliću od pre dve godine. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, na sednicama Predsedništva DSS je otvarana ova tema, ali nije bilo odgovora na pitanje da li je Nikolić makar nezvanično podsećan na dogovor, niti da li je o tome razgovarano sa svojim naslednikom u SNS Aleksandrom Vučićem, koji je učestvovao u dogovorima sa Koštunicom.

– Sudbina sporazuma govori o odnosima unutar SNS, gde potpis bivšeg predsednika ne obavezuje njegovog naslednika, što pokazuje i kakvi su njihovi međusobni odnosi. To je i slika šire srpske političke scene na kojoj sporazumi, ugovori i potpisi ni na koji način ne obavezuju potpisnike. Ali to takođe govori i o načinu shvatanja i vođenja politike same DSS i Vojislava Koštunice – kaže za Danas Đorđe Vukadinović, glavni i odgovorni urednik Nove srpske političke misli.

Vukadinović smatra da je „labava forma sporazuma ostavila prostor za manipulacije i da DSS bude izigrana“.

– U tom sporazumu nigde se ne kaže da se Ustav Srbije neće menjati, nego se govori o usaglašavanju stavova dve stranke. DSS je pokazala političku naivnost, ali je i svesno dala prostor za manipulaciju. Izjave funkcionera SNS jesu pomalo bahate, ali fleksibilna formulacija sporazuma ne obavezuje previše naprednjake. Ne treba zaboraviti da je glavni motiv DSS za ovaj sporazum i podršku Nikoliću bio politička osveta i revanš DS i Borisu Tadiću, kao i da je DSS od 2008. do 2012. davala opozicioni i patriotski legitimitet naprednjacima – objašnjava Đorđe Vukadinović.

Potpisnici ćute

U kabinetu predsednika Srbije Danasu je rečeno da Tomislav Nikolić već dve godine ne učestvuje u radu SNS i da neko iz ove stranke treba da odgovori na sva pitanja u vezi sa poštovanjem sporazuma sa Koštunicom. Posle ostavke na mesto predsednika DSS, Vojislav Koštunica se potpuno povukao iz politike i ne daje izjave za medije, kažu u vrhu ove stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari