Nakon pojedinačnih predstavljanja predsedničkih kandidata prethodnih dana, večeras u 20 časova na Prvom programu Radio-televizije Srbije emitovaće se uživo i televizijski duel Borisa Tadića i Tomislava Nikolića. Ovo će biti treće sučeljavanje ova dva kandidata za šefa države, nakon onih 2004. i 2008.

Izvor iz RTS navodi za Danas da će Nikolić i Tadić odgovarati na osam pitanja za koja imaju po tri minuta, dok će za komentare na izlaganje protivkandidata imati po minut. Na kraju emisije, koja će trajati između 75 i 90 minuta, kandidati će imati po minut i po za završno obraćanje javnosti.

OČEKUJMO DRAMATIKU

„Protokol“ sa pravilima prosleđen je juče štabovima predsedničkih kandidata, koji su sve morali da odobre svojeručnim potpisom. Izvor našeg lista navodi da, prema pravilniku, kandidati mogu na snimanje da dođu sa najviše pet osoba u svom štabu i ne mogu da koriste tehnička i druga pomagala pri izlaganju. Voditelj će biti Zoran Stanojević.

Profesorka Fakulteta političkih nauka Snježana Milivojević ističe za Danas da nas očekuje „uzbudljiv i neizvestan duel, koji će biti značajan za izbornu političku kulturu u Srbiji“, ali može bitno i uticati na opredeljenje birača. Jedan od razloga zbog čega bi večerašnji duel mogao biti „dramatičan“, napominje, jeste i činjenica da su kandidati u prvom krugu osvojili ujednačen broj glasova.

„Reč je o kandidatima koji su medijski pismeni i iskusni političari, koji se dobro poznaju i koji će se dobro pripremiti. Ovo je redak događaj u izbornom procesu u kojem se kandidati neposredno suočavaju s protivnikom. Posle prvog kruga iznete su ozbiljne optužbe za krađu glasova, što je prouzrokovalo napet izborni kontekst. Zato će obojica morati da jasno iskažu svoje stavove o toj temi“, ukazuje Milivojevićeva.

HOLIVUDSKO ISKUSTVO

Politički dueli predsedničkih kandidata, kako napominje, predstavljaju „amerikanizaciju izbornog procesa“, jer su prvi takav TV nastup imali kandidati za predsednika SAD Džon Kenedi i Ričard Nikson 1960, dok je u evropskoj demokratskoj tradiciji ta praksa novijeg datuma. Da harizma i šarm kandidata mogu da utiču na javno mnjenje, pokazao je upravo prvi takav duel, budući da je Kenedi dobio 112.803 glasa više, iako je Nikson važio za favorita.

„TV dueli ističu televizičniju stranu duelista, što i nije od suštinske važnosti, ali može da ima uticaja, kao kada su 1960. retorička koplja ukrstili Kenedi i Nikson. Kenedi je pobedio jer je bio lep, zgodan i imao je odličnu dikciju. Takvo prikazivanje ide na ruku Tadiću. Osim toga, TV kao medij traži koncizne rečenice i brzo reagovanje, pa je zato 1997. Vojislav Šešelj bio bolji od Vuka Draškovića“, navodi za Danas Borislav Miljanović, direktor marketinške agencije Represent Communications.

Profesor na Harvardu Džozef Naj istakao je u autorskom tekstu, objavljenom ekskluzivno u Danasu, da je emocionalna inteligencija duelista, odnosno samokontrola, samouverenost i sposobnost da dopru do drugih, mnogo bitnija od njihovih obećanja. Holivudsko iskustvo, tvrdi Naj, koristilo je Ronaldu Reganu, dok je i Frenklin Ruzvelt bio majstor u javnim nastupima uprkos njegovom bolnom i otežanom kretanju zbog paralize.

SRPSKI PIONIRI ŠEŠELJ I LILIĆ

Istorija pokazuje da birači manje preferiraju agresivniji stil duelista, za šta kao dobar primer može da posluži nedavno sučeljavanje predsedničkih kandidata u Francuskoj. Dok je Nikola Sarkozi napadao svog protivnika, optužujući ga da laže i naginjajući se preko stola, pobednik na izborima Fransoa Oland potvrdio je „normalnu“ stranu ličnosti, te je veći deo duela proveo zavaljen u fotelji, retko podižući glas.

Ovdašnja javnost vrlo dobro pamti TV duel crnogorskih predsedničkih kandidata Momira Bulatovića i Mila Đukanovića iz 1997. Pojedini analitičari su ocenili da je Đukanovićev adut za izbornu pobedu upravo bila smirenost i ležernost uprkos optužbama njegovog rivala za šverc.

Kada je reč o Srbiji, prvi predsednički TV duel imali su Vojislav Šešelj i Zoran Lilić 1997, ali se onaj Vojislava Koštunice i Miroljuba Labusa iz 2002. smatra prvim pravim demokratskim sučeljavanjem stavova pred kamerama. U javnosti je upečatljiv ostao i duel iz 1997, kada je Vuk Drašković pitao svog kuma Vojislava Šešelja da li je po nacionalnosti Hrvat.

Bez novinara u publici

Iako je redakcijama pre nekoliko dana stigao poziv za prisustvo novinara na snimanju TV duela, juče popodne je po dogovoru sa izbornim štabovima odlučeno da niko osim ekipe koja realizuje debatu neće moći da uđe u studio, niti boravi u prostorijama koje su na spratu sa kojeg će biti emitovan duel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari