Premijer Albanije Edi Rama doputovaće 22. oktobra u zvaničnu posetu Srbiji, saznaje Danas u kabinetu albanskog premijera. Prvobitno, Rama je trebalo da dođe u Srbiju u septembru, ali nisu mogli da budu usklađeni datumi posete sa obavezama domaćina, premijera Srbije Aleksandra Vučića.


„Nema još detalja plana i programa posete. Edi Rama je ranije najavljivao da želi da poseti, između ostalog, i Preševsku dolinu. Videćemo hoće li ta poseta ući u program“, rečeno je Danasu u kabinetu premijera Albanije.

Kako je nedavno rekao u intervjuu Danasu, problem o kojem će sigurno pričati sa srpskim zvaničnicima je loš položaj albanske manjine na jugu Srbije.

„U Srbiji živi albanska manjina u značajnom broju, većina njih u Preševskoj dolini, gde više hiljada učenika ima problema sa udžbenicima, a u drugim kontekstima suočavaju se i sa nezaposlenošću, ekonomskim problemima, problemima predstavljanja, itd. Kada se ima u vidu koliko se Srbija angažuje po pitanju prava i sigurnosti Srba na Kosovu, a i drugde, ja verujem da je otvoreni dijalog najbolji način za rešavanje problema u vezi s manjinama na osnovu evropskih standarda, imajući pritom u vidu dobrobit i razvoj čitavog regiona, istakao je premijer Albanije.

Podsetimo, Edi Rama biće prvi premijer Albanije koji će posetiti Srbiju posle sedam decenija. Poslednji put je u Beogradu bio Enver Hodža 1947. godine, i to kao gost Josipa Broza Tita i ondašnje jugoslovenske federacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari