Kosovo je napredovalo u ispunjavanju političkih kriterijuma i usklađuje svoje zakone sa evropskim standardima, ali za njihovu primenu i dalje ostaju izazovi, dok na ekonomskom planu napretka nema, ocenila je Evropska komisija u izveštaju o napretku Kosova u evropskim integracijama.



„Kosovo je napredovalo u pogledu političkih kriterijuma u više značajnih područja. Nakon opštih i predsedničkih izbora formirana je vlada koja je počela rešavanje izazova sa kojima se Kosovo suočava. Do septembra, dijalog Beograda i Prištine vođen je u generalno konstruktivnom duhu“, navodi se u sažetku izveštaja Evropske komisije.


Komisija je navela da su opšti izbori bili obeleženi „ozbiljnim nedostacima i navodima o krađi“. Počiniocima treba suditi, a neophodan je i napredak u reformi izbornih propisa.

Nadležni za sprovođenje zakona i pravosudne vlasti treba da ojačaju suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije, što ostaju i dalje „ozbiljni izazovi“. „Oni moraju da podnesu izveštaj o istrazi i presudama i stoga Evropska komisija predlaže da se pokrene strukturni dijalog o vladavini prava“, navodi se u dokumentu.

Komisija je saopštila i da je koordinacija evrointegracije na Kosovu značajno unapređena, da je Ministarstvo za evropske integracije značajno pojačalo ulogu, kao i da je uspešno sproveden jedan ciklus dijaloga u okviru procesa stabilizacije i pridruživanja.

„Ljudi na severu takođe treba da imaju korist od evropske perspektive. Važno je da Kosovo pokrene sveobuhvatnu agendu za sever“, ukazuje se u dokumentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari