Nakon šest meseci priča o rekonstrukciji i dan uoči početka skupštinske rasprave o novoj Vladi kompletirana je lista kandidata za ministre. Na čelu resora saobraćaja biće Aleksandar Antić, Branko Ružić će biti ministar bez portfelja zadužen za EU, dok će resor prosvete ubuduće voditi Tomislav Jovanović, profesor na beogradskom Medicinskom fakultetu.


Proslavljeni vaterpolista i kapiten srpske vaterpolo reprezentacije Vanja Udovičić, kojeg su zajednički predložili SNS i SPS, prihvatio je ponudu da bude ministar za omladinu i sport. Predloženo je i da ministar bez portfelja, zadužen za KiM bude Aleksandar Vulin, inače šef Kancelarije za KiM. Nakon razgovora s Dačićem Ivan Tasovac, direktor Beogradske filharmonije prihvatio je mesto ministar kulture i informisanja.

Prema saznanjima Danasa, izbor Ružića koji će na političkom nivou da vodi evropske integracije Srbije, iznenadio je i strane i domaće stručnjake koji se bave integracijama Srbije, jer se njegovo ime do sada nije pominjalo kada je reč o osobi koja bi preuzela mesto dosadašnje prve potpredsednice Vlade zadužene za evropske integracije Suzane Grubješić, pogotovo što su bili zadovoljni jer se odustalo od ideje da bude formirano ministarstvo za EU.

Ivica Dačić je, navodno, bio u dilemi kako da „namiri“ Ružića, pa s obzirom na to da potpredsedničko mesto za EU pripada SPS, jer je SNS uzeo sve ostale resore URS, došlo se na ideju da Ružić bude ministar bez portfelja, jer će se, kako kažu naši izvori, tako najmanje mešati u stranačke stvari.

Srpska napredna stranka je ranije predložila da na mestu ministra privrede bude Saša Radulović, finansija Lazar Krstić, poljoprivrede Dragan Glamočić, regionalnog razvoja i državne uprave Igor Mirović i odbrane Nebojša Rodić.

Republička izborna komisija i skupštinski Administrativni odbor su konstatovali ostavke Ružića i Antića na poslaničke funkcije. Antić i Ružić juče nisu želeli da komentarišu prelazak na nove funkcije u Nemanjinoj. Antić je samo potvrdio da će podneti ostavku na funkciju predsednika Skupštine grada Beograda u narednih nekoliko dana, dok se Ružić samo zahvalio na čestitkama, ne želeći da kaže koji su mu planovi za novi ministarski resor.

Parlament je konstatovao i ostavke dosadašnjih devet ministara koji su u procesu rekonstrukcije ostali bez resora u Vladi. Potvrđene su ostavke ministra prosvete Žarka Obradovića, odbrane Aleksandra Vučića, saobraćaja Milutina Mrkonjića, finansija i privrede Mlađana Dinkića, regionalnog razvoja Verice Kalanović, potpredsednice zadužene za evrointegracije Suzane Grubješić, kulture Bratislava Petkovića, poljoprivrede Gorana Kneževića i sporta Alise Marić.

Skupština Srbije usvojila je juče i izmene Zakona o ministarstvima kojima je predviđeno da Vlada posle rekonstrukcije ima 18 ministarstava, što je za jedan resor više jer će Ministarstvo finansija i privrede biti podeljeno na dva. Izmene su usvojene sa 128 glasova „za“, dok je protiv ovog akta glasalo 66 poslanika. Usvajanjem ovih izmena Zakona o ministarstvima, obezbeđeni su i zakonski uslovi da rekonstrukcija Vlade uđe u finiš, što će se i dogoditi danas, za kada je planirana sednica na kojoj će se raspravljati o kandidatima za buduće ministre, dok se izbor novih ministara očekuje kasno uveče u subotu.

Do zaključenja ovog broja, a prema informacijama iz parlamenta, predsednik Skupštine Nebojša Stefanović će sednicu na kojoj će se razgovarati o Vladi najverovatnije zakazati za 15 sati, a prvi će se parlamentarcima obratiti premijer Ivica Dačić sa svojim ekspozeom.

Uobičajena praksa, kao i skupštinski akti, nalaže da posle toga reč dobiju šefovi poslaničkih grupa, a pošto oni iscrpe vreme koji im je na raspolaganju, sednica se nastavlja sledećeg dana, odnosno u subotu. Kako se očekuje, poslanici će se okupiti u subotu oko 10 sati kako bi nastavili raspravu, a vreme koje im stoji na raspolaganju je uobičajenih pet sati. Pošto se i to vreme iscrpi, poslanici će se najverovatnije uveče glasanjem izjasniti o kandidatima za ministre, koji će potom položiti zakletvu. Tekst zakletve glasi: „Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana vlade vršiti savesno, odgovorno i predano i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije“.

Kabinet „bogatiji“ za dva ministra bez portfelja

Broj članova Vlade biće uvećan za još dvojicu ministara bez portfelja. Sulejmanu Ugljaninu, koji je istovremeno i direktor Kancelarije za razvoj nedovoljno razvijenih područja, pridružiće se Aleksandar Vulin, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji je predložen za ministra bez portfelja zaduženog za KiM , kao i Branko Ružić, visoki funkcioner SPS, koji će postati ministar bez portfelja zadužen za evropske integracije.

Vukomanovićeva šefica kluba SPS

Poslaničku grupu socijalista u narednom periodu će najverovatnije voditi Dijana Vukomanović, potpredsednica SPS, dok će u poslaničke klupe umesto Ružića i Antića ponovo sesti dosadašnji ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, ali i reditelj Srđan Dragojević.

Dinkić se vraća u poslaničke klupe

Iako se očekivalo Administrativni odbor i Republička izborna komisija juče nisu konstatovali ni jednu ostavku poslanika iz URS. Danasu je ranije iz vrha URS potvrđeno da će se se dosadašnji iz te stranke vratiti u poslaničke klupe odmah po završetku rekonstrukcije vlade, što znači da će neko od aktuelnih poslanika morati da podnese ostavku jer prema izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, ministri koji su bili poslanici imaju pravo da se vrate u parlament kada se uprazni poslaničko mesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari