Iako je Srbija nastojala da konferencija ministara spoljnih poslova, privrede i ekonomije Zapadnog Balkana bude odložena zbog prošlonedeljnog incidenta na fudbalskoj utakmici Srbija – Albanija i odlaganja posete premijera Albanije Edija Rame, ovaj skup će danas biti održan i to zahvaljujući insistiranju EU zbog koje je premijer Srbije Aleksandar Vučić odlučio da do susreta dođe.

Konferenciji će prvi put od proglašenja nezavisnosti Kosova zvanično prisustvovati i dva ministra kosovske vlade.

Ovaj sastanak je dogovoren u Berlinu, 28. avgusta, na Konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj na inicijativu nemačke kancelarke Angele Merkel, a uz prisustvo vodećih političara zemalja regiona. Cilj je razmatranje programa koji bi mogli da podstaknu privredni rast i privuku privatne investicije u region.

Uprkos njegovoj velikoj važnosti, učesnici i organizacija celog skupa su do poslednjeg momenta bili nepoznati, te novinar Danasa do zaključenja ovog izdanja našeg lista u Ministarstvu spoljnih poslova nije mogao da dobije precizne i zvanične podatke o tome ko je sve na skup pozvan i ko se pozivu odazvao. Treba ukazati i na to da osim Danasa, koji je više puta najavio ovaj sastanak, proteklih dana vesti o njemu gotovo da nije bilo u ostalim medijima. Sagovornici Danasa, koji su želeli da ostanu anonimni, spekulišu da je to posledica namere srpske vlasti da zbog naraslih tenzija posle incidenta na stadionu JNA dodatno ne iritiraju javnost time što će u Beograd doći delegacije Kosova i Albanije.

Sastanku ministara spoljnih poslova i ekonomije iz vlada regiona, koji bi, prema našim saznanjima, trebalo da se održi u hotelu Metropol, prisustvovaće Štefan File, odlazeći komesar za proširenje Evropske unije, i Jirki Katainen, potpredsednik Evropske komisije.

Sa Kosova u Beograd prvi put u zvaničnu posetu dolaze šef diplomatije Enver Hodžaj i ministar za ekonomski razvoj Fadilj Ismailji u tehničkoj vladi. Premijer Kosova Hašim Tači rekao je tim povodom da će oni na sastanku biti u istom svojstvu kao i ministri drugih država regiona. Kako je ranije najavio Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, „učešće na konferenciji će uzeti i predstavnici privremenih institucija KiM, zbog čega će konferencija biti održana u gimnih formatu, koji podrazumeva obeležavanje učesnika bez državnih obeležja i statusnih odrednica“.

Kako je Danasu potvrđeno u Vladi Crne Gore, u njihovoj delegaciji biće Igor Lukšić, potpredsednik Vlade Crne Gore za evropske integracije i ministar spoljnih poslova, i Vladimir Kavarić, ministar ekonomije. Iz Albanije dolazi ministar spoljnih poslova Ditmir Bušati i ministar ekonomskog razvoja, trgovine i preduzetništva Arben Ahmetaj.

Podsetimo, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je u ponedeljak da je moguće da se odloži i ova regionalna konferencija, kao što je došlo do odlaganja posete albanskog premijera Edija Rame. On je najavio da će o tome u sredu u Briselu razgovarati s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton, ali i sa službom za spoljne poslove EU. Prema njegovim rečima, glavna tema regionalne konferencije je ekonomsko upravljanje, zbog čega su pozvani ministri ekonomija ili finansija, ministri spoljnih poslova zemalja regiona.

Neizvestan dolazak Vučića

Prema saznanjima Danasa, posle završenih sastanaka, šef srpske diplomatije Ivica Dačić i odlazeći komesar Štefan File trebalo bi da se obrate javnosti. Juče nismo dobili odgovor na pitanje hoće li premijer Srbije Aleksandar Vučić doći na ovu konferenciju.

Brži razvoj regiona

Štefan File je povodom skupa izjavio da je plan da se nacionalnim akcionim programima pomogne brži razvoj i približavanje regiona stepenu razvitka EU. „Reč je o postizanju što veće makro-ekonomske stabilnosti, svođenja budžetskih rashoda i dugova na prihvatljivu, opravdanu ravan. To bi, uz podršku iz fondova EU, stvorilo poverenje i privuklo nužne privatne investicije“, objasnio je File.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari