Prema veoma pouzdanim zapadnim izvorima, želja visoke predstavnice EU Ketrin Ešton je da dijalog Beograda i Prištine počne krajem oktobra. Brisel hoće da iskoristi trenutak kada je u prilici da Srbiju primora na suštinska odstupanja od dosadašnje „tvrde“ politike prema Kosovu, a u isto vreme procenjuje se da su Tadić i Tači sada najjači i da je ovo prilika koja ne sme da se propusti – kaže za Danas Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik Kohe ditore, najuticajnijeg štampanog medija na Kosovu.


Predsednik Srbije Boris Tadić sutra će, na marginama 65. zasedanja Generalne skupštine UN, razgovarati s Ketrin Ešton o mogućem početku, formatu i temama planiranog dijaloga Beograda i Prištine. Šefica evropske diplomatije juče je o tome, takođe u Njujorku, razgovarala s premijerom Kosova Hašimom Tačijem i tom prilikom „visoko ocenila spremnost Vlade Kosova da sarađuje sa Srbijom“.

Agron Bajrami ističe da su ovi sastanci u Njujorku zapravo početak razgovora Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, iako srpski predsednik i kosovski premijer verovatno neće direktno komunicirati.

– Prvi neposredni kontakt dveju strana dogodiće se na način koji bi trebalo da pomogne unutrašnjim političkim pozicijama i Tadića i Tačija. Ako ni zbog čega drugog, onda zato što su za Brisel njih dvojica najvažniji „igrači“ koji su jedini u stanju da realizuju ono što EU očekuje od Prištine i Beograda. A šta je to što se očekuje, moglo bi možda da se nasluti iz sve češćeg pominjanja „specijalnog statusa“ za sever Kosova, šta god to značilo, u zamenu za neku formu priznanja Kosova od strane Srbije – ocenjuje Bajrami.

Predsednik Tadić je, u izjavi novinarima u Njujorku, najavio da će s visokom predstavnicom Ešton razgovarati o nastavku evropskih integracija Srbije, pri čemu je istakao da je „još rano za spekulisanje kakav bi modalitet dijaloga između Beograda i Prištine mogao biti u budućnosti“. Prema njegovim rečima, susret sa Eštonovom predstavlja nastavak njihovog prethodnog sastanka u Briselu, kada je usaglašeno da Srbija i svih 27 zemalja članica EU podnesu zajedničku rezoluciju o Kosovu u GS UN.

„Spekulisanja o modalitetima“, međutim, uveliko traju. Prema navodima medijskih izvora iz Brisela, evropske diplomate smatraju „da je na stranama da postave agendu i teme za razgovore“, a da je status Kosova jedno pitanje koje u tom dijalogu ne bi trebalo pokretati.

„Oni, ipak, ne kriju da bi EU želela da Beograd i Priština razgovaraju o praktičnim pitanjima koja bi pomogla evropsku integraciju i Srbije i Kosova i podstakla poboljšanje svakodnevnog života ljudi“, navodi briselski internet magazin WAZ.EUobserver. Prema tom izvoru, diplomate u Briselu ne isključuju mogućnost diskusije o specijalnom statusu za sever Kosova. „Diplomate kažu da bi ti razgovori (o severu) trebalo da počnu od realnosti na terenu, a to je da oblast kontrolišu i njome upravljaju lokalni Srbi i Srbija, a ne kosovske vlasti“, prenosi WAZ.EUobserver i zaključuje da „mnogi na Kosovu strahuju da bi međunarodna zajednica mogla da prihvati nezvaničnu, ali praktičnu podelu Kosova“.

Što se tiče zvaničnih komentara, odlazeći britanski ambasador u Prištini Endi Sparks ocenjuje da će se razgovori odvijati u dve faze, a doticaće se i takozvanog plana od šest tačaka, koji je generalni sekretar UN Ban Ki Mun usaglasio prošle godine sa Srbijom. Sparks, koji će u oktobru preuzeti funkciju zamenika šefa Euleksa, smatra da bi u prvoj fazi dijaloga trebalo da se razgovara o temama „koje ne dotiču crvene linije ni Kosova ni Srbije“, a da bi za drugu fazu trebalo ostaviti „teže teme kao što su pogranična kontrola, sudovi na severu i ostala pitanja koja mogu da dotaknu viđenje statusa“.

Razgovori s Ban Ki Munom i Barozom

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je juče u sedištu UN u Njujorku s generalnim sekretarom svetske organizacije Ban Ki Munom. Takođe, Tadić je u toku dana razgovarao i s predsednikom Evropske komisije Žozeom Manuelom Barozom, kao i s predsednicima Kipra Demitrisom Hristofijasom, Slovačke Ivanom Gašparovičem, Turske Abdulahom Gulom, Tadžikistana Emomalijem Rahmnom i generalnim sekretarom Saveta Evrope Torbjornom Jaglandom, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari