Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej kaže da je davanje statusa kandidata Srbiji značajno postignuće i da očekuje nastavak napora vlade u Beogradu.


„Složili smo se da Srbiji damo status kandidata i to je značajno postignuće. To je rezultat napora koje su obe strane demonstrirale u dijalogu Beograda i Prištine… Očekujemo dalju normalizaciju odnosa Beograda i Prištine“, rekao je Van Rompej obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta na početku jučerašnjeg plenarnog zasedanja.

Neformalni predsednik Evropske unije je izrazio nadu da će status kandidata ohrabriti Srbiju da pojača napore da ispuni političke i ekonomske kriterijume za članstvo u EU i da će nastaviti rad na regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu.

U istoj debati, izvestilac EP za Srbiju Jelko Kacin izrazio je nadu da će Beogad ostati ambiciozan u naporima da brzo pokrene pregovore o pristupanju EU i ukazao da je potrebno da zadrži konstruktivan pristup prema Kosovu i da se suoči sa sistemskom korupcijom.

U raspravi u EP u Strazburu o zaključcima samita EU na kojem je Srbija dobila status kandidata za članstvo, Kacin je rekao da ta odluka „predstavlja priznavanje reformskih napora Srbije“ i važan korak napred i za Srbiju i za region. „Neophodno je da Beograd zadrži konstruktivan pristup Kosovu tokom i nakon predizborne kampanje“, istakao je Kacin, prema govoru dostavljenom iz njegove kancelarije.

Takođe je ocenio da treba otpočeti s „pažljivim uklanjanjem takozvanih paralelnih struktura na severu Kosova, kako bi Euleks i Kfor mogli u potpunosti da izvrše svoj mandat“. On je istovremeno naglasio da Srbija mora da se suoči sa sistemskom korupcijom i uticajem politike na pravosuđe. „Srpski lideri moraju da učine više u borbi protiv korupcije, uz obezbeđivanje istinske vladavine prava u zemlji“, rekao je Jelko Kacin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari