Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je juče većinom glasova Rezoluciju nastalu na osnovu izveštaja specijalnog izvestioca Dika Martija o organizovanom kriminalu i nelegalnoj trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, za šta se tereti bivša Oslobodilačka vojska Kosova, odnosno „drenička grupa“ Hašima Tačija, aktuelnog kosovskog premijera u ostavci. Za Rezoluciju je glasalo 169 poslanika, osmoro je bilo protiv, a 14 uzdržanih.


Članovi delegacije Skupštine Srbije u PSSE zadovoljni su usvajanjem rezolucije. „Ovo je velika pobeda za sve branioce ljudskih prava. U nezavisnoj istrazi koju ova rezolucija zahteva biće otkriveni zločinci i utvrđene žrtve“, izjavila je Danasu poslanica Nataša Vučković (DS). Branko Ružić (SPS) nada se da će uslediti kredibilna istraga i procesuiranje počinilaca zločina, dok Željko Ivanji (G17 plus) ističe da je veoma važno što će svedoci u slučajevima trgovine organima biti posebno zaštićeni.

Prihvaćena su i dva amandmana koje je podneo sam Dik Marti. Prvim amandmanom traži se razjašnjenje nadležnosti Misije EU na Kosovu (Euleks) ili nekog drugog međunarodnog sudskog tela kojem će biti dat mandat da prati buduću istragu, dok se drugim amandmanom pozivaju vlasti u Prištini i Tirani da sarađuju sa Euleksom i da pruže podršku istragama u vezi s logorima na severu Albanije. Odbačeni su svi amandmani koje su podneli albanski poslanici PSSE iz Albanije i Makedonije u pokušaju da se iz rezolucije izbace ili ublaže formulacije o postojanju dokaza o počinjenim zločinima, logorima na teritoriji Albanije i optužbama na račun vlade u Tirani za nesaradnju u istrazi. Usvojen je jedan albanski amandman kojim je naslov izveštaja donekle promenjen, odnosno usklađen s prethodnim Martijevim dokumentom o zatvorima CIA, s čime se i sam Švajcarac saglasio.

Plenarno zasedanje PSSE juče u Strazburu trajalo je od 10 do 16 časova, a na početku u svom uvodnom obraćanu, Dik Marti je istakao da njegov izveštaj nije politički izveštaj o Kosovu i njegovom statusu, kao i da to nije dokument protiv Kosova i naroda Kosova, odnosno u prilog Srbije. „Ovaj izveštaj nema nikakve veze sa Srbijom i nema nikakve veze s Rusijom“, podvukao je specijalni izvestilac, odbacujući tvrdnje albanskih članova Parlamentarne skupštine. Marti je naglasio da su žrtve trgovine organima i Srbi i Albanci s Kosova, odnosno „prosto ljudska bića“. „Nije skandal izveštaj, kako mnogi tvrde, već je skandal politički oportunizam koji je nadjačao pravdu“, rekao je Marti, navodeći da ga je šokiralo to što je većina činjenica iz izveštaja bila poznata brojnim institucijama i organizacijama, ali su one o tome ćutale.

„Mislim da smo objavili dovoljno materijala da bismo pružili opravdanje i razlog za pokretanje duboke, ozbiljne i nezavisne istrage i da bismo, iznad svega, stvorili uslove kako bi svedoci progovorili, jer je to veliki problem“, rekao je Marti i dodao da je Savet Evrope oduvek bio mesto na kojem se branio stav daáse o ljudskim pravima ne može pregovarati, niti se smeju žrtvovati. On je naveo i da je bivša glavna tužiteljka Karla del Ponte prikupila veliki broj dokaza, iako su njeni istražitelji bili suočeni s brojnim teškoćama, uključujući i pretnje.

Većina parlamentaraca je tokom rasprave podržala Martijev izveštaj, navodeći da je potraga za istinom dužnost i obaveza svih. Predstavnik grupe socijalista Klas de Vries založio se za nepristrasnu i objektivnu međunarodnu istragu, uz garantovanje bezbednosti svim svedocima, a Amber Rad, poslanica konzervativaca, ukazala je da se ovaj izveštaj ne bavi politikom, nego žrtvama i da se u njemu ističe povezanost organizovanog kriminala i politike koja je proistekla iz rata na Kosovu. Mari Luiz Bek iz grupe liberala istakla je da je ôvažno da ovaj izveštaj ne bude zloupotrebljen kako bi se dovela u pitanje nezavisnost Kosova“.

Tajni Koks je u ime ujedinjene evropske levice pohvalio Martija, navodeći da je izveštaj napravljen „na sjajan načinö.ôPodržavamo sve predloge Dika Martija i sada treba obezbediti sredstva Euleksu da sprovede istragu. Takođe, potrebno je izvesti sve pred pravdu, ne samo obične vojnike, nego i krupne ribeö, rekao je Koks i dodao da je sramota nazivati jednog od najboljih izvestilaca rasistom i antialbancem, kako je to učinio premijer Albanije Salji Beriša.

U jučerašnjoj plenarnoj sednici PSSE učestvovali su i članovi delegacije Skupštine Srbije, koji su se zahvalili Diku Martiju na hrabrosti. Šef srpske delegacije Dragoljub Mićunović (DS) rekao je u raspravi da je taj izveštaj pomogao da istina izađe na videlo. Prema rečima Tomislava Nikolića (SNS), ôMarti je pogodio istinu, a prvi put je neko nešto napisao protiv načina na koji su Albanci došli do takozvane nezavisnostiö.

Miloš Aligrudić, zamenik šefa srpske delegacije, pohvalio je Martija zbog toga što je otvoreno govorio o najbrutalnijim zločinima koji su se dogodili na Kosovu i u koje su umešani pojedinci koji uživaju podršku zemalja koje su podržale kosovsku nezavisnost. Željko Ivanji je istakao da porodice nestalih osoba očekuju iáda seádruge države i međunarodne organizacije suoče sa činjenicama iz ove rezolucije. Čedomir Jovanović (LDP) je raspravu u Savetu Evrope označio kao moralnu satisfakciju za porodice otetih i ohrabrenje za sve koji su puno učinili u Srbiji na afirmaciji ljudskih prava, građanskih sloboda i borili se protiv politike koja se ostvarivala zločinom.

S druge strane, albanski predstavnici negodovali su zbog Martijevog izveštaja, insistirajući na prihvatanju njihovih 19 amandmana. Oni su tvrdili da je reč o „subverziji istine“, odnosno da je taj dokument zapravo „organizovani srpsko-ruski napad na SAD, Albaniju, Kosovo i Hašima Tačija“. Ipak, pojedini članovi PSSE iz Albanije, i pored kritičkih reči na račun izveštaja, bili su za to da se pokrene međunarodna istraga. U sedištu PSSE u Strazburu juče je bio prisutan i Džavid Haljiti, funkcioner Tačijeve DPK, inače jedan od „junaka“ iz Martijevog dokumenta, koji je kazao novinarima da će kosovske vlasti sarađivati u predstojećoj istrazi.

Raspoloženje dobrog dela članova PSSE ilustruju reči britanskog poslanika iz redova liberaldemokrata Majka Henkoka koji je, pozivajući kolege da podrže Rezoluciju, poručio „Uradite pravu stvar i pošaljite poruku – zašto smo rukama prekrili oči, uši, usta i skoro deceniju nismo ništa ni čuli, ni videli“.

Simić: Došao red na Kosovo

Ivanović: Nije više crno-belo

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, ocenjuje za Danas da će posledica usvajanja Rezolucije u PSSE biti to što će na Kosovu „civilni lideri zameniti one koji su tu došli ratom“. – To je već urađeno u svim zemljama bivše Jugoslavije i konačno je došao red na Kosovo. Tamo više neće moći da budu na vlasti oni koji su učestvovali u ratnim sukobima i vremenima, već ljudi koji dolaze iz civilnog društva. Takođe, time će biti ubrzan i evropski put Kosova i svih drugih zemalja Zapadnog Balkana. Kao i mnogo puta do sada, evropske vrednosti su pobedile. Usvajanje Rezolucije ubedljivom većinom glasova je dokaz. Priština je sada stavljena u ravan sa svim drugima na Zapadnom Balkanu i u pogledu ratnih zločina i u pogledu organizovanog kriminala. Niko više neće imati status nedodirljivih – zaključuje Simić. Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, ističe za Danas da su se usvajanjem Rezolucije stvorili uslovi za sprovođenje uspešne istrage o trgovini ljudskim organima. – Stvari više nisu crno-bele. Kosovski Albanci su do sada bili isključivo žrtve, a Srbi oni koji su ih takvim učinili. To više neće biti slučaj. Dobro je što je Dik Marti izbegao klopku kolektivnih optužbi i što je krivicu individualizovao ili je sveo na određene grupe. Bili su primetni pokušaji diskvalifikacije njegovog izveštaja napadima da on govori o kolektivnoj odgovornosti – zaključuje Ivanović. S. Č.

Saznanja NATO o Tačiju i Haljitiju

London, Beograd – Londonski list Gardijan objavio je juče, na dan kada se u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope raspravljalo o rezoluciji o trgovini organima na Kosovu i Albaniji, navode iz tajnih dokumenata NATO u kojima je kosovski premijer Hašim Tači označen kao „jedna od najvećih riba“ u lancu organizovanog kriminala. Gardijan ističe da su SAD i ostale zapadne sile bile upoznate s „višegodišnjim kriminalnim vezama članova kosovske vlade“ Londonski list posebno navodi ulogu Džavida Haljitija, visokog funkcionera Tačijeve stranke DPK, kojeg i izvestilac Dik Marti spominje u svom izveštaju i koji je juče bio u Strazburu, u sedištu PSSE, kako bi „lobirao za Kosovo“. Prema dokumentu NATO, odnosno Kfora, koji nosi oznaku tajne, Džavid Haljiti je povezan sa albanskom mafijom i zapravo je „on taj koji kontroliše Hašima Tačija i predstavlja snagu koja stoji iza premijera“. Haljiti je 1998-1999. bio član političkog rukovodstva OVK, zadužen za logistiku i odnose s javnošću, a sada je poslanik DPK i član Predsedništva Skupštine Kosova, kao i član Predsedništva DPK. „On je umešan u prostituciju, trgovinu oružjem i drogom. Takođe je politički i finansijski savetnik premijera, ali je zapravo on taj koji je šef u odnosu s Tačijem“, prenosi Gardijan navode iz dokumenta koji je KFOR sačinio pre nego što su na Kosovu izbili martovski nemiri 2004. godine. NATO je Haljitija doveo u vezu i s navodnim zastrašivanjem političkih protivnika na Kosovu i s dva ubistva u Albaniji krajem devedesetih. Londonski list zaključuje da je specijalni izvestilac Dik Marti neke od svojih zaključaka doneo na osnovu podataka iz dokumenata NATO. P. D.

EU da imenuje nezavisnog tužioca

Evropska unija bi trebalo da imenuje nezavisnog, visokoprofesionalnog tužioca koji bi vodio istragu o navodima Dika Martija, saopštila je međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč. „Imamo izvesne sumnje da bi u trenutnoj konfiguraciji i sa sadašnjim kapacitetima Euleks bio u stanju da obavi temeljnu istragu, koja bi omogućila neophodne bezbednosne aranžmane, zaštitu svedoka i dokaznog materijala i koja bi rezultirala eventualnim optužnicama „, izjavio je zamenik direktora HRW Bendžamin Vord. On je naglasio i da istraga „ne može uspeti bez veoma snažne političke podrške“ SAD i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari