Tužioci misije Euleks otvorili su preliminarnu istragu povodom navoda izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima na Kosovu.

Euleks je juče saopštio da je reč o „početnom, tehničkom koraku“, ali i da poziva sve relevantne organizacije i pojedince, uključujući Martija, da iznesu sve dokaze u vezi s optužbama iz izveštaja. Ističući da veoma ozbiljno shvata navode izvestioca SE, Misija EU na Kosovu je poručila da poseduje „kapacitet, stručnost i nadležnost“ da izvrši istragu. „Razumemo zabrinutost u pogledu zaštite svedoka, ali smo uvereni u svoju jedinicu za zaštitu svedoka, koja je pokazala da je u stanju da rešava visokoosetljive slučajeve“, saopštio je Euleks.

Londonski list Fajnenšel tajms objavio je juče da bi Amerika i EU morale da omoguće pokretanje istrage o trgovini ljudskim organima i organizovanom kriminalu na Kosovu. „Martijev izveštaj sadrži dovoljno uznemirujućih svedočenja da bi se opravdalo pokretanje nezavisne istrage… SAD i EU ne bi smele da tu istragu sprečavaju zadržavanjem ili filtriranjem osetljivih dokumenata, a Kosovo i Albanija moraju da ispune obećanje o punoj saradnji“, zaključuje britanski dnevnik.

A prištinski list Koha ditore, pozivajući se na tajni izveštaj američke obaveštajne službe pri Kforu, objavio je juče da biznizmeni i kriminalci, koji su 1999. finansirali delovanje nelegalne tajne obaveštajne službe (SHIK) Demokratske partije Kosova, čiji je lider Hašim Tači, danas pobeđuju na tenderima koje organizuje vlada u Prištini. SHIK je formiran odmah po dolasku međunarodnih snaga na Kosovo, brojao je i do tri hiljade ljudi, a za finansiranje je koristio veze s mnogim kriminalnim organizacijama, navodi se u dokumentu američke vojske koji objavljuje Koha. Prištinski list navodi i spisak pojedinaca i kompanija koje su, zbog bliskosti s Tačijem i SHIK, razvile višemilionske poslove na celom Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari