Moj pritvor je kaznena mera, a ne mera obezbeđenja. Jedini cilj je zastrašivanje preostalih Srba, pre svega onih koji su već na nekakvim javnim i tajnim optužnicama. Svedoke su saslušali a da ni moji advokati ni ja nismo ni znali ko su oni, što znači da na njih nismo mogli da utičemo. Bekstvo kao razlog za produženje pritvora je potpuna besmislica, tim pre što je Vlada Srbije dala garancije da ću biti dostupan u svakom trenutku. Te garancije bile su dovoljno kredibilne za Haški tribunal i osuđene Srbe neuporedivo većeg političkog značaja, ali ne i ovde. Žele da demonstriraju silu, moralno i fizički da me slome, testiraju reagovanje Srba na severu KiM i pošalju poruku: „Ovako će proći svako ko ima svoje mišljenje i ne uklapa se u formirani trend“ – kaže u razgovoru za Danas predsednik Građanske inicijative SDP Oliver Ivanović.

On se od 27. januara nalazi u pritvoru, najpre pod sumnjom, a sada je i optužen za ratne i teške zločine u Kosovskoj Mitrovici 1999. i 2000. godine. Ivanović bi trebalo da se sutra, sa još četvoricom Srba sa zajedničke optužnice, izjasni o krivici na prvom ročištu pred Osnovnim sudom u severnom delu Kosovske Mitrovice, a ovih dana očekuje se i sudska odluka da li će se braniti sa slobode ili će ostati u pritvoru.

Tvrdite da se protiv Vas „vodi politički proces“ i da su Vaši „neprijatelji tajni i moćni“. Da li se zna šta je razlog za to i ko stoji iza tog procesa?

– Glavni razlog jeste to što Euleks nije uspeo da se nametne. Od početka misije bio je rastrzan zbog različitih instrukcija, političkih ograničenja, promena u svom delovanju. Recimo, poštuje Ustav Kosova, a statusno je neutralan. Nasledili su boljku svih međunarodnih misija na Kosovu da njihova uspešnost zavisi od stanja i odnosa sa lokalnim stanovništvom, koje 90 odsto čine kosovski Albanci, a to znači zanemariti ili minimizirati Srbe, praviti frizirane izveštaje koje većina neće osporavati, što, sa časnim izuzecima, traje od 1999. do danas. Doktrina stvaranja etničkog balansa u hapšenjima i osuđivanjima tek sad izlazi na videlo. Albanci još od 2001. traže odlazak Euleksa ili njegovo smanjenje na savetodavnu međunarodnu misiju, uz apsolutno prepuštanje izvršnih ovlašćenja. Umesto toga pojavio se izveštaj Dika Martija, specijalno tužilaštvo, specijalni sud sa sedištem najverovatnije u Hagu, a u najavama se pominje sam vrh OVK. Euleks dobija produženje mandata za još dve godine, a možda i duže. Započelo je suđenje Dreničkoj grupi, tu su hapšenja zbog kriminalne aktivnosti sa „šengen vizama“, nekoliko korupcionaških afera u najavi, tri predsednika opštine su optužena ili osuđena. U svemu ovome nema nijednog Srbina. Zato optužbe da je Euleks antialbanski, koje će uskoro uslediti, treba minimizirati tako što će uhapsiti „krupnu ribu među Srbima“. Tu se ja u potpunosti uklapam – posle 2012. došlo je do potpune smene generacija u politici među kosovskim Srbima, a za mene već postoji priča koja bi se mogla podgrejati. Moja eventualna osuda bi povukla još 15 do 20 hapšenja, to se već vidi iz predmeta. To je razočaranje, jer smo od stranaca očekivali demonstraciju standarda koje primenjuju u svojim zemljama. Malo smo ih precenili.

Kako komentarišete ocene da ste prva žrtva integracije severa KiM u kosovski pravni i politički sistem?

– Moje hapšenje nije vezano za integraciju, osim možda za činjenicu da im nije odgovaralo da budem izabran za gradonačelnika Mitrovice-Sever ili poslanika, jer su smatrali da bi im to otežalo hapšenje.

Kakav rasplet političke krize u Prištini očekujete i gde u tome vidite mesto Srpske liste?

– Hašim Tači se neće lako predati, iako je zbog odnosa političkih snaga praktično upućen na opoziciju. Međutim, Tači bolje nego iko drugi poznaje odnose unutar kosovske politike. Ima „armiju“ svojih ljudi u javnim preduzećima, ustanovama, administraciji. Svestan je da ne može razbiti formirani blok DSK, AZBK i Inicijative za Kosovo, koji podržava i Samoopredeljenje. Ovo je veoma heterogena grupa u kojoj će najteže biti usaglašavanje sa ekstremnim zahtevima Aljbina Kurtija, a ni predstavnici međunarodne zajednice, koji su još potpuno po strani, neće dozvoliti da im propadne trud uložen u dijalog Beograda i Prištine. Da ne govorim o eventualnom gubitku kredibiliteta EU, koji ionako nije prevelik na KiM. Mislim da će vladu formirati nova koalicija, ali će ubrzo imati ozbiljnih problema i da će u tom trenutku DPK biti deo neke koncentracione vlade ili će biti vanrednih izbora. Srpska lista treba jasno da definiše svoje interese, ali ih ne sme postavljati kao ultimatum. Do povoljnih rešenja za rezervisana mesta, zajednicu srpskih opština, bezbednost Srba, pravnu sigurnost, povratak i druga pitanja mora se doći kroz dugotrajne, svakodnevne pregovore sa Albancima, strancima i kombinovano, a pre svega u koordinaciji sa zvaničnim Beogradom, ma ko činio Vladu Srbije.

Razočaranje u albanske političare

Da li Vas je u zatvoru posetio neko od albanskih političara i zvaničnika na KiM?

– Ne, i to je malo razočaranje. Ubeđen sam da svi albanski političari sa kojima sam se sretao, po političkim pitanjima sukobljavao i izgradio odnos međusobnog uvažavanja znaju da je ovo što mi se stavlja na teret besmisleno, ali se zbog političkog oportunizma ne usuđuju da bilo šta kažu.

Prištinski zatvor najneprijatnije iskustvo

Pritvor u Prištini je iz mnogo razloga bio najneprijatnije iskustvo. Mitrovica je pritvorski centar sa istim pravilima, ali je atmosfera mnogo drugačija. Posećuju me članovi porodice i branioci, a posebno mi znače posete vladike Teodosija, igumanije sokoličke mati Makarije i dečanskog igumana oca Save, koji su mi svojim blagim rečima ulili snagu da istrajem. Nastojim da se spremim za suđenje koje uskoro počinje, čitam beogradsku i prištinsku štampu, knjige za koje ranije nisam imao vremena, razgovaram sa ostalim pritvorenicima, učim o jednom drugom svetu za koji sam znao da postoji, ali se nisam previše interesovao za te ljude – priča Ivanović o svom zatvorskom iskustvu.

Tražim fer suđenje

Poslednjih sedam meseci prošao sam kroz različite faze: od šoka, razočaranja, frustracije zbog osećaja nemoći, snažnog osećaja nepravde, pa do današnjih dana kada sam stabilan, ubeđen da ću izdržati, dokazati nepravednost celog postupka i da sam potpuno nevin. Razočaralo me je i reagovanje međunarodnih predstavnika sa kojima sam se sretao i zajedno tražio najbolja rešenja za opstanak Srba na KiM. Na dan hašenja imao sam zakazan sastanak sa jednim, a za sutra sa još dva ambasadora iz Prištine. Od 1999. sreo sam stotine najuglednijih političara iz celog sveta. Sad svi oni kažu: „Mi se ne mešamo u rad pravosuđa“. To bih kao čovek podržao da do sada nisam video mnogo suprotnih primera, poput onog kad visoki predstavnik međunarodne zajednice na Kosovu isprati na aerodrom haškog optuženika i javno ga oslovi sa: „Prijatelju moj!“ Sa tog aspekta moj slučaj je neuporedivo lakši, ja tražim pravično i fer suđenje, u što kraćem roku i po mogućnosti da me tretiraju kao nevinog dok eventualno nešto ne dokazu – objašnjava Ivanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari