Komesar za proširenje EU Štefan File i predstavnici Evropskog parlamenta usprotivili su se juče načinu političke borbe za koju se opredelio lider naprednjaka Tomislav Nikolić i upozorili ga da, pored toga što ugrožava sopstveno zdravlje, dovodi u opasnost „demokratski proces u Srbiji“.


Nikolićev štrajk glađu i žeđu bio je jedna od glavnih tema briselskog sastanka delegacija Evropskog parlamenta i Skupštine Srbije, koji se odvija u okviru Interparlamentarnog dijaloga. Prema saznanjima Danasa iz Brisela, na jučerašnjem zasedanju Interparlamentarnog dijaloga usvojena je izjava dvojice predsedavajućih Eduarda Kukana (EP) i Lasla Varge (Skupština Srbije), a na predlog izvestioca EP za Srbiju Jelka Kacina, u kojoj se Nikolić poziva da odmah prekine štrajk.

„Imajući u vidu rastuće političke tenzije u Beogradu i manjak međusobnog poverenja između vladajuće koalicije i snaga opozicije, peti Interparlamentarni sastanak EP-Srbija poziva lidera SNS Tomislava Nikolića da odmah prekine štrajk glađu. Ovo predstavlja izraz zabrinutosti institucija EU za demokratski proces u Srbiji. Neophodno je da se politički proces što pre vrati u prihvaćene okvire demokratskih procedura i institucija. Sva politička neslaganja moraju biti rešena unutar demokratskih institucija. Srbija će postići status kandidata za članstvo u EU samo tako što će ispuniti kriterijume izložene od strane Komisije… Nužno je da se prvo politički lideri Srbije vrate odgovornom demokratskom dijalogu. Status kandidata je na dohvat ruke“, zaključuje se u izjavi koja je usvojena kao specijalni, dodatni dokument koji nije sadržan u zajedničkoj izjavi jučerašnjeg Interparlamentarnog dijaloga.

Preksinoć, na prvom sastanku Dijaloga, komesar Štefan File izrazio je nadu da će Nikolić prekinuti štrajk, jer „to nije spojivo s težnjama za evropsku integraciju Srbije“ i jer treba da sačuva život i zdravlje. File je upozorio da je taj štrajk „pogrešan pravac“ i da se ugrožavaju demokratske institucije ako se iz njih izlazi i primenjuju „poslednja sredstva“.

Komesar File je, kako prenose novinske agencije, istakao i da samo stabilno političko okruženje može da doprinese ostvarenju evropskih ciljeva koje je Srbija postavila sebi. On je podsetio na veliki broj neophodnih reformi za napredak zemlje u procesu evropskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari