Stiče se utisak da je Evropska komisija „omekšala“ stav kada je reč o predstojećem izveštaju o napretku Srbije na putu ka članstvu, odnosno prepoznaje „vidljivi“ napredak koji je Srbija ostvarila u poslednje vreme, pa se očekuje da će taj dokument sadržati preporuku da pregovaračko poglavlje 32 (finansijska kontrola) bude otvoreno do kraja godine, kažu za Danas izvori iz Brisela odgovarajući na pitanje šta se može očekivati od godišnjeg izveštaja EK.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }Podsetimo, Evropska komisija je prekjuče saopštila da je predstavljanje „paketa“ godišnjih izveštaja o napretku država kandidata za članstvo u EU odloženo za sedam dana. To znači da će dokumenti biti objavljeni 21. oktobra, umesto 14. oktobra, jer će 14. oktobra biti održan samit EU posvećen prevashodno migrantskoj krizi.

Prema rečima naših sagovornika, u sedištu EU postoji stav da je Srbija „blizu otvaranja poglavlja 35“, koje se odnosi na rešavanje kosovskog pitanja.

– Nakon što su nedavno potpisana četiri sporazuma Beograda i Prištine u Briselu, kao i pozitivnih signala koji su poslati na samitu o Zapadnom Balkanu održanog krajem avgusta u Beču, u Briselu smatraju da poglavlje 35 što pre treba otvoriti. Takođe, EK aktivno radi i na otvaranju poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, a realan rok za njihovo otvaranje jeste početak naredne godine. Stoga, trenutna atmosfera u vezi sa nastavkom evropskog puta Srbije je pozitivna – ističu naši sagovornici.

Tanja Fajon, poslanica u Evropskom parlamentu, navodi za Danas da očekuje da će izveštaj o napretku Srbije biti „solidan“ i da će „potvrditi napredak koji je Srbija napravila u protekloj godini.

– U poslednje vreme je jasno da su mnogi lideri iz EU izrazili pohvale na račun Srbije i da i Srbija takođe očekuje korak napred na putu ka članstvu u EU, odnosno konačno otvaranje poglavlja u pregovorima, posle skoro dve godine od zvaničnog početka pregovora. Ono što predviđam jeste da će izveštaj sadržati kritike stanja u medijima, dakle o ugroženoj slobodi medija u Srbiji, i upravo to je područje na koje sam u ulozi izvestioca iz senke za Srbiju najviše upozoravala. Verujem da su i bolja zaštita ljudskih prava uopšte, prava manjina, nezavisno sudstvo kao i uspešnija borba protiv korupcije područja u kojima Srbija mora da pokaže još bolje rezultate. Na plenarnom zasedanju u Strazburu, koje traje od ponedeljka, ugostićemo parlamentarnu delegaciju iz Srbije, što će takođe biti odlična prilika da predstave napredak u zakonodavnom domenu – zaključuje Fajonova.

Konferencija u Luksemburgu

EK će na sutrašnjoj konferenciji u Luksemburgu o Zapadnom Balkanu tražiti načine da se olakša državama iz regiona da izađu na kraj sa talasom migranata, izjavila je nedavno portparolka EK Nataša Berto. „Cilj konferencije je da vidimo kako možemo da pomognemo“, kazala je ona o skupu na kojem će učestvovati ministri spoljnih i unutrašnjih poslova zemalja članica EU i zemalja regiona i Turske, kao i funkcioneri Evropske komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari