Spoljnopolitički komitet Evropskog parlamenta podržao je predlog rezolucije, koji je podneo poslanik Jelko Kacin, kojom se od Evropskog saveta traži da na zasedanju u martu odobri Srbiji status kandidata za članstvo, „pod pretpostavkom da će srpske vlasti dotle ispuniti uslove utvrđene na zasedanju lidera EU u decembru 2011“.


Kacin, izvestilac EP za Srbiju, istakao je na jučerašnjoj sednici Komiteta u Briselu da je zvanični Beograd sprovedenim reformama, potpunom saradnjom s Haškim tribunalom i dijalogom s Prištinom u mnogome ispunio sve ključne ciljeve, na koje je ukazala i Evropska komisija u oktobarskom izveštaju. „Stanje u vezi s Kosovom jeste nezadovoljavajuće, ali je predsednik Tadić pozvao na uklanjanje barikada i Beograd je učinio sve što je u njegovoj moći da se te barikade uklone i omogući slobodan promet ljudi, robe i kapitala“, rekao je Kacin.

EP bi rezoluciju o Srbiji trebalo da usvoji posle još dve rasprave, na plenarnom zasedanju početkom marta, koji dan pre odlučivanja lidera EU o srpskoj kandidaturi.

Kako prenosi Beta, Kacin je, kao i većina učesnika u raspravi, ukazao na to da se Srbija, kao i region, suočava i s velikim izazovima u vladavini prava i borbi protiv „sistemske korupcije“. Pojedini poslanici su upozorili i na to da poslovni krugovi u Evropi imaju zamerke na srpske zakone kad je u pitanju sigurnost poslovanja i zatražili da vlada u Beogradu učini korake ka temeljnijoj reformi pravosuđa.

U predlogu rezolucije se od srpskih vlasti traži jačanje državnih tela za bitku protiv korupcije i borba protiv monopola, pri čemu se naglašava da je „istinska vladavina zakona nužna za privlačenje stranih investicija i brži prelazak ekonomije na slobodno tržište“.

Pregovori što pre

U predlogu rezolucije o evropskoj integraciji Srbije, koji je juče usvojio Spoljnopolitički komitet EP, ističe se da bi, s obzirom na oktobarsko Mišljenje EK, pregovori o članstvu s Beogradom „trebalo da počnu što pre“, i to pre svega u oblastima borbe protiv korupcije i reforme pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari