– Pisac Filip David, čija je knjiga „Kuća zaborava“ juče povodom Dana Narodne biblioteke Srbije proglašena za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka u 2015, posle uručenja nagrade ogradio se od prisustva predsednika Srbije Tomislava Nikolića kao političara, dodavši da od 90-ih ne podržava njegovu politiku. Predsednik Republike nije reagovao na Davidovo obraćanje, dok je ministar za kulturu i informisanje u Vladi Srbije Ivan Tasovac neplanirano proširio spremljen govor opaskom da „kultura ne bira strane – pripada svima“, te i da „treba birati reči koje izgovaramo u NBS“.

– Nisam shvatio da je to baš na moj račun. Ako jeste, u redu je, svako ima pravo na svoje mišljenje, izjavio je za Danas Filip David posle svečane akademije komentarišući reči ministra kulture.

Kako je David rekao za naš list, on nije znao da će događaju uručenja godišnjih nagrada, čime je juče obeležila 184. godinu rada NBS, prisustvovati i predsednik Srbije.

– Ja sam bio malo zatečen prisustvom predsednika Nikolića. Da sam znao da će biti prisutan, možda ne bih ni došao. Ali, na kraju krajeva moja obaveza jeste da dođem da primim ono što su mi žiri i čitaoci dali, ali sam morao sam da se ogradim, jer drugačije nisam mogao da ostanem da sedim u prisustvu Tome Nikolića političara. To naglašavam. Kao što sam i rekao, ja poštujem instituciju predsednika, ali ne i političara Tomu Nikolića, kaže David.

Komentarišući izjavu Filipa Davida na svečanosti u NBS, predsednik Nikolić kaže za Danas da „svako u Srbiji ima pravo da javno kaže svoje mišljenje, ali da postoji i vreme i mesto za to“. „Jedan lep događaj u oblasti kulture potpuno je degradiran jednim političkim stavom. Uveren sam da istup gospodina Davidamože samo da stvori suprotan efekat od onog koji je želeo. Za to što je učinio nije potrebna posebna hrabrost, a o vaspitanju da ne govorimo“, smatra Nikolić.

Zahvaljujući se na nagradi za koju je rekao da „ne zna da li postoji veća“, Filip David je, u govoru u NBS, ukazao da su „knjige važne u borbi protiv primitivizma i prostakluka, jer je čitava nacija žrtva tabloida i rijaliti programa“. On je rekao i da je „gostujući u mnogim mestima po Srbiji video da tamo nema ni privrede ni ekonomije, da su ostale samo biblioteke koje su i same u teškom stanju i da im treba pomoći, jer živimo u svetu bahatosti i primitivizma“.

Davidovo obraćanje propraćeno je dugim aplauzom. Predstavnicima Lagune, izdavača njegove nagrađene knjige, priznanje će biti uručeno naknadno,zato što direktor ove izdavačke kuće juče nije bio na svečanosti u NBS. Ove godine najznačajniju nacionalnu nagradu za bibliotekarstvo „Janko Šafarik“ dobila je direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov.

Obeležavanju Dana NBS od visokih državnih zvaničnika prisustvovali su samo predsednik Nikolić sa savetnicima i ministar Tasovac. Uprkos dobroj organizaciji i jasnom rasporedu zvanica, svečanost je održana u praznjikavom amfiteatru NBS.

Predsednik Nikolić je naglasio da je pre tri godine „kao najveću čast i odgovornost prihvatio da bude pokrovitelj NBS kao saborne institucije naše kulture i da mu je sada prijatna dužnost da pomogne što se može“.

– Vođen Ciceronovom mišlju da napraviti biblioteku u kući znači podariti joj dušu, drugačije nisam ni mogao jer Srbija – naša zajednička kuća – ne zaslužuje manje od ovakve Narodne biblioteke, koja prati savremene trendove u bibliotekarstvu, ali i u čuvanju, zaštiti i promociji knjižnog fonda, naglasio je predsednik Republike.

On je nabrojao sve pomake u radu NBS u poslednje tri godine – obnavljanje trezora i fototeke Odeljenja za arheografiju, nabavku kompakt polica, rad na eksternom depou, saradnju sa nacionalnim bibliotekama drugih zemalja, uključujući i otvaranje centara srpske knjige u nacionalnim institucijama širom Evrope. Nikolić se posebno obratio bibliotekarima, zato što su „most između čitaoca i knjige, njegov vodič, promoter kulture čitanja koja ne sme da posustane u vremenima opterećenim lakom zabavom i estradom“.

– Borhes je pisao da raj zamišlja upravo kao biblioteku. Ne znam hoćemo li od biblioteke uspeti da napravimo takvo mesto, ali znam, ako knjiga u njima ne bude ostvarila svoju krajnju svrhu, da ćemo od sopstvene zemlje napraviti pakao. Jer biblioteke su čuvari kolektivnog pamćenja svake pismene kulture, poručio je ministar Tasovac.

On se založio za poštovanje prošlosti, ali i sadašnjosti i ideje budućnosti.

– Moramo naučiti da cenimo rad, trud i napor ljudi oko nas. Moramo razumeti da su neke promene i reforme bolne, ali da smo kao zajednica odgovorni da ih sprovedemo, rekao je Tasovac. Kao aktuelan problem NBS upravnik ove ustanove kulture od nacionalnog značaja Laslo Blašković istakao je manjak prostora, jer „za tri-četiri godine Biblioteka neće ima gde sa knjigama“.

Poklon

Predsednik Nikolić poklonio je nacionalnoj biblioteci knjigu Đankarla Alterija „Historia summorum romanorum pontificum nomismatibus recensitis illustrate“ (Vatikan 2004), posvećenu istoriji papskih medaljona u periodu između pontifikata Julija II i Jovana Pavla II.

Komentari

Povodom Davidove izjave na Tviteru se oglasio i Ratko Dmitrović, glavni urednik Novosti, rečima: „Filip David se ogradio od pameti a ne od Tome Nikolića. To se ne radi, to je pitanje odgoja, jeftino skupljanje poena… čak prostakluk“. Nebojša Krstić, bivši savetnik predsednika Srbije u vreme Borisa Tadića, na Tviteru je napisao „Naravoučenije: sledeći put dajte nagradu Vesni Pešić“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari