SERIJAL: Povodom najava o okupljanju opozicije, kao i dilema u javnosti šta je uopšte sadašnje opoziciono delovanje, Danas pokreće debatu na temu o političkom poimanju „građanske Srbije“. Naši sagovornici pokušaće da odgovore na pitanja ko su danas zastupnici ideja „građanske Srbije“ i da li je njihov politički prostor na levici ili na desnici. Zatim da li je lider SNS Aleksandar Vučić politički preuzeo te ideje i vrednosti, ali i da li su i kako te ideje i vrednosti neki nosioci „građanske Srbije“ nepovratno kompromitovali.

Svi ti pojmovi poput Druge Srbije, Beogradskog kruga, Građanske Srbije pripadaju devedesetim godinama. Ta udruženja, grupe građana, političke partije sa sličnim predznacima, predstavljali su otpor onome što je bila Miloševićeva Srbija, ili, kako je to precizno izrazio Radomir Konstantinović, predstavljali su „Srbiju koja se ne miri sa zločinima“. Vremena su se ipak promenila, suštinski ne mnogo nabolje, ali nekadašnji oblici otpora deluju anahrono. Na političkoj i javnoj sceni malo je novih ljudi. Malo je i novih ideja, a alternative postojećem stanju gotovo da i nema, ističe za Danas Filip David, književnik i jedan od osnivača Beogradskog kruga.

Odgovarajući na pitanje da li „građanska Srbija“ ima politički prostor na levici ili na desnici, David kaže da danas više nema podele na levicu i desnicu.

– Danas, kako je to više puta uočeno, nema podele na levicu i desnicu. Takozvana levica preuzela je dobar deo programa desnice, a desnica koketira sa levim idejama. Zato nije moguće govoriti u tim kategorijama. Ono što jedino preostaje nezavisnim pojedincima jeste održavati poziciju nepristajanja, intelektualnog otpora koji se izražava u krtici vlasti, kritici njene samodovoljnosti i arogantnosti. Tu su ulogu danas preuzele dve ili tri nevladine organizacije i ne tako brojni „nezavisni intelektualci“, napominje naš sagovornik.

On smatra da je lider SNS Aleksandar Vučić samo prividno politički preuzeo ideje i vrednosti „građanske Srbije“.

„Ali pitanje je koliko je to iskreno i stvarno preuzimanje, imajući u vidu problematičnu biografiju sadašnjeg predsednika i njegove partije. U toj politici se povremeno pokazuju duboke protivurečnosti, koje su dobrim delom posledica neiskrenosti te politike“, napominje David.

Na pitanje da li su neki nosioci „građanske Srbije“ nepovratno kompromitovali te ideje, on odgovara da sve zavisi od toga šta podrazumevate pod „građanskom Srbijom“ i koliko je ono što nazivate „građanska Srbija“ zaista bilo zasnovano na određenim idejama i programima.

„Kako sam već spomenuo, ne čini se da je tu bilo celovitih i dugoročnih programa. To je postalo naročito vidljivo posle petooktobarskih promena. S druge strane, ne može se kompromitovati otpor onome što je loše, necivilizovano, izvan sveta i vremena. Kompromituju sami sebe jedino oni koji su nedosledni, vlastoljubivi, licemerni. Takvih ne nedostaje. Ali njih ima na svim stranama“, zaključuje David.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari