Očekujem da ću na mestu predsednika opštine Inđija ostati do kraja mandata. Apsolutno računam na podršku svih 18 odbornika DS jer čak i oni koji su potpisali inicijativu za moju smenu nisu izašli iz stranke. Iako je moguće formirati novu većinu, jer su odbornici vlasnici svojih mandata, verujem da su i odbornici LSV, SRS i DSS koji su potpisali taj predlog shvatili da pretnje i ucene nisu način na koji se može smeniti demokratski osvojena vlast, kaže za Danas Petar Filipović, predsednik opštine Inđija i funkcioner DS.


Sukob Srpske napredne stranke i Demokratske stranke oko vlasti u Vojvodini buknuo je u ovih dana u Inđiji, jednom od simbola vladavine demokrata u Pokrajini koji su tu na vlasti čak 15 godina. Borba za prevlast u opštini ogleda se u međusobnim optužbama za kidnapovanje odbornika vladajuće DS i fizičkim napadima i zastrašivanjima.

Sednica na kojoj je trebalo da se razmatra inicijativa naprednjaka za smenu opštinske vlasti juče nije ni održana te je SNS bio primoran da je povuče. U SNS kažu da do sednice nije došlo zbog toga što je 13 odbornika iz DS, od kojih je pet potpisalo inicijativu za smenu vlasti, „kidnapovano“ i zatočeno u hotelu „Andrevlje“ u Beočinu. Ipak, naprednjaci ne odustaju od smene i očekuju narednu sednicu i priliku za demonstraciju nove većine.

U DS smatraju da je pravi razlog neodržavanja sednice taj što SNS u stvari nema većinu, dok Filipović za naš list kaže da veruje da se poslanici nisu pojavili jer niko ne želi da na kriminalan način smenjuje vlast. Prema njegovim rečima, za novu sednicu na kojoj bi se razmatrala smena opštinskog rukovodstva potrebna je nova inicijativa sa najmanje 13 potpisa odbornika. Prethodnih dana DS je optužila SNS da je ucenama i pretnjama primorala pet odbornika DS i jednog iz SPS da potpišu da su za rušenje vlasti u Inđiji, što su naprednjaci demantovali.

Igor Mirović, predsednik Saveta SNS za Vojvodinu, za Danas kaže da pokušaj smene u Inđiji, kao simbolu vladavine DS, nema veze sa početkom kampanje za pokrajinske izbore jer naprednjaci u tom gradu već pet ili šest meseci razgovaraju sa odbornicima iz raznih stranaka stvarajući političku platformu za promene u celoj Vojvodini. On optužbe demokrata za kidnapovanje njihovih odbornika smatra izmišljotinama.

Politička borba za vlast poprimila je i elemente nasilja jer je brat Gorana Ješića, bivšeg gradonačelnika Inđije i potpredsednika DS, napadnut u utorak uveče. U SNS tim povodom kažu da je brat Gorana Ješića „vršio pritisak“ na dva odbornika DS koji su potpisali inicijativu kao i da je pretučen zamenik predsednika opštine Beočin Milan Čačić, funkcioner SNS, koji je krenuo na večeru u hotel „Andrevlje“.

Ješić za Danas navodi da očekuje da policija porazgovara sa Vladimirom Gakom, predsednikom opštinskog odbora SNS i kandidatom ove stranke za novog predsednika opštine, i pita ga ko su batinaši, iz kola koje je on iznajmio, koji su napali njegovog brata Vladimira. On je podsetio da je policija reagovala i utvrdila da je u napadu na njegovog brata korišćen automobil iz agencije za iznajmljivanje vozila, čiji je vlasnik u policiji kazao da je kola rentirao Gak.

Ješić objašnjava da su se u tim automobilima po gradu od podnošenja inicijative za smenu vlasti vozili ljudi u crnom koji su pretili odbornicima DS. Čak su, kako je rekao, sedeli i ispred njegovog ulaza. Prema njegovim rečima, pritisci na odbornike DS traju već godinu i više dana i prvo su bili „napadnuti“ odbornici manjina. Ješić podseća da je DS na nasilje koje SNS sprovodi ukazivala više puta i da ovo nije prvi put da njihovi odbornici budu prebijani i pod pritiskom. Prema njegovim rečima, DS je na izborima sama osvojila 18 odbornika, dok je SNS osvojila pet.

 

Za većinu potrebno 19 odbornika

Skupštinu opštine Inđija čini 37 odbornika. U vlasti su DS, DSS i SPS, u koaliciji sa SDPS Rasima Ljajića. Novu većinu od 20 odbornika, prema nekim prognozama, trebalo bi da čine odbornici SNS kojima se pridružilo nekoliko predstavnika iz DS i jedan iz SPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari