Knut Flekenštajn, poslanik u Evropskom parlamentu u grupi Progresivne alijanse socijalista i demokrata, najverovatnije će biti novi specijalni izvestilac EP za Srbiju, saznaje Danas iz diplomatskih krugova u Briselu. Prema rečima naših sagovornika, nemački političar „viđen je za naslednika Slovenca Jelka Kacina“, koji je na funkciji proveo osam godina, ali je posle poraza njegove Liberalne demokratije Slovenije na majskim izborima za EP izgubio pravo na treći mandat i nije više evroposlanik.

Flekenštajn je, inače, juče učestvovao na konferenciji „EU i Zapadni Balkan 2020“, koju su u Beogradu organizovali Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politiku. Tom prilikom izjavio je da očekuje da novi izvestilac EP za Srbiju bude izabran za dve do tri nedelje.

Knut Flekenštajn slovi za vrsnog poznavaoca prilika na Zapadnom Balkanu i funkcioner je Socijaldemokratske partije Nemačke. Član je nekoliko Odbora EP. U proteklih godinu i po dana u više navrata je posetio Beograd gde se sastajao sa zvaničnicima Srbije i predstavnicima političkih stranaka. Juna 2013. snažno se zalagao da se Srbiji bez odlaganja odredi konkretan datum za početak pristupnih pregovora sa EU, što je isticao i u razgovorima za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari