Ukoliko Ivici Dačiću nekako uspe da „ugura“ Mlađana Dinkića u novu vlast, zauzvrat će morati da pristane na zahtev DS da vlada, bez obzira na više partnera, bude najmanja moguća, odnosno da ima svega 15 članova, a da resori budu podeljeni po formuli „7 + 4 + 2 + 2“, gde bi demokratama pripalo njih sedam, socijalistima četiri, a po dva LDP-u i URS-u.

Ovo su Danasu rekli sagovornici iz DS ranije juče, pre početka razgovora Borisa Tadića s liderima koalicije SPS-PUPS-JS, pri čemu su ocenili da su šanse za ulazak URS, „a pogotovo Dinkića lično“, u vladu minimalne. Ipak, kako ističu, „biće onako kako novi premijer Tadić kaže“.

Dačić, Jovan Krkobabić i Dragan Marković Palma juče su oko 15 časova stigli u sedište DS na sastanak s Tadićem, Draganom Đilasom i Jelenom Trivan koji je trajao skoro tri sata. Lider socijalista otišao je na razgovor u Krunskoj 69 kako bi ubedio demokrate da prihvate URS za partnera u vladi koju bi činile koalicije oko DS i SPS, kao i LDP. Konačni dogovor nije postignut, a pregovori će se nastaviti, a možda i završiti, tokom ove sedmice.

„Za nekoliko dana znaće se ko će činiti okosnicu buduće vlade… O tome ko je treći ili četvrti partner saznaćete uskoro i verujem da će vrlo brzo biti formirana parlamentarna većina“, rekao je Tadić u izjavi novinarima posle sastanka. Predsednik DS je precizirao da će stručne službe i njegovi i Dačićevi saradnici razgovarati o strukturi vlade, ministarstvima, podeli nadležnosti.

Dačić je u izjavi novinarima potvrdio da su koalicije oko DS i SPS postigle saglasnost oko programa, nacionalnih i socijalnih tema, i izrazio želju da se vlada što pre formira. „U narednim danima predstoje nam razgovori koji će prethoditi formiranju vlade“, kazao je Dačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari