Upoređivanje zapisnika sa biračkih mesta u Srbiji, koji su u posedu DSS i zvanično objavljenih podataka Republičke izborne komisije o konačnim rezultatima izbora na 8.387. biračkih mesta u Srbiji, pokazuje masovno kršenje zakonitosti tokom i neposredno posle parlamentarnih izbora 16. marta ove godine.

 Ovi izbori su nezakoniti, a analiza pokazuje da je centar izvršenja velikog broja neregularnosti – najobičnijih manipulacija i falsifikata, bila RIK, za koju ne mislimo da je osnovni mozak operacije – tvrde funkcioneri DSS Slobodan Samardžić i Vladimir Gvozdenović u Izveštaju o izbornim nepravilnostima na poslednjim parlamentarnim izborima u Srbiji.

U Izveštaju se kao jedan od ključnih momenata ističe odluka RIK, sa sednice održane 20. marta, da se „sve greške tretiraju kao statističke greške, iako se one Zakonu o izboru narodnih poslanika, u Uputstvu RIK ne pominju“. Time je, prema Samardžićevoj i Gvozdenovićevoj oceni , „četiri dana nakon izbora RIK u potpunosti promenio izborne uslove, uskratio biračima Ustavom Srbije zagarantovano pravo da glasaju i onemogućio predstavnike izbornih lista da izvrše kontrolu izbornog procesa, čime je prikrio brojne nepravilnosti i viškove listića na izbornim mestima“.

„Odlukom o o ponavljanju izbora na biračkom mestu broj 27. u Novom Pazaru rukovodstvo RIK dobilo je dodatnih sedam dana vremena za prikrivanje nepravilnosti na biračkim mestima. Zanimljivo je da su samo na biračkom mestu u Novom Pazaru poništeni izbori i pored svih nepravilnosti na ostalim biračkim mestima u Srbiji. Usled teških nepravilnosti, RIK je takođe doneo odluku da na pet biračkih mesta proglasi izborne rezultate sa statističkom nulom, iako je tog trenutka najuže rukovodstvo RIK znalo da sa istim takvim nepravilnostima postoji na stotine zapisnika sa biračkih mesta u Srbiji“, piše, između ostalog, u Izveštaju u kome se RIK, uz konkretno navođenje biračkim mesta, proziva zbog nezakonitog prepravljanja zapisnika, različitih manipulacija glasačkim listićima, brojem glasova birača i glasova za određene izborne liste, kao i elektronskom obradom.

Autori Izveštaja ističu da je ova analiza „rađena na uzorku od 12 odsto biračkog tela i da je za očekivati je da je na izborima 16. marta viška listića bilo na oko 500 biračkih mesta sa upisanih oko 900.000 birača, sa smanjivanjem ili povećavanjem broja glasova oko 40 biračkih mesta sa upisanih oko 60.000 birača, dok je RIK naknadne prepravke prilikom obrade podataka izvršio na najmanje 1.600 zapisnika sa biračkih mesta, na kojima je upisano oko 2.400.000 birača“.

„Ova analiza u najmanju ruku govori o tome da je Srbija daleko od prave izborne demokratije. Razume se, ovde nije reč samo o RIK, već o celokupnom političkom sistemu zemlje. Dok je u vreme svevlasti SPS opozicija izvodila ljude na ulice i uopšte se bolje osećao vitalni elan tadašnjeg srpskog političkog društva, danas preovlađuju sveopšta ćutnja i mrtvilo“, upozoravaju Samardžić i Gvozdenović. Oni sadašnju situaciju porede sa izborima iz decembra 1945, koji su „samo stavili tačku na opštu saglasnost velikih sila u vezi sa jugoslovenskim komunizmom i malobrojne opozicione učesnike gurnuli van margine zvanične politike“.

Nije stav DSS

Samardžić i Gvozdenović ovaj izveštaj, koji će se naći na sajtu Fonda Slobodan Jovanović, objavljuju „u svojstvu građana“. Aleksandar Popović, zamenik predsednika DSS, ranije je za Danas izjavio da je Predsedništvo stranke zaključilo da „nema dovoljno materijalnih dokaza o izbornoj krađi 16. marta“.

Reagovanje RIK

Predsednik RIK Dejan Đurđević izjavio je za Danas da je zakonski rok za prigovore odavno istekao i da je neregularnosti trebalo prijaviti na vreme. Što se tiče statističkih grešaka, „više izbora unazad postoji pravni spor u koji je uključen i DSS, a tiče se toga da li RIK ima pravo da po službenoj dužnosti poništi nelogično popunjene zapisnike ili ih poništava na osnovu prigovora“, objasnio je Đurđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari