Predsedništvo Ujedinjenih regiona Srbije, na jučerašnjoj sednici u Kragujevcu, jednoglasno je odlučilo da taj politički savez formira poseban poslanički klub u Narodnoj skupštini, na čijem će čelu biti lider G17 plus Mlađan Dinkić, a njegova zamenica biće potpredsednica te stranke Suzana Grubješić. Poslanički klub URS u Skupštini Srbije nastaće preimenovanjem kluba G17 plus, u kojem se nalaze i poslanici Zajedno za Šumadiju. Dogovoreno je i da se u svim gradovima i opštinama u Srbiji, gde članice URS imaju predstavnike u lokalnim parlamentima, formiraju odbornički klubovi s tim nazivom.


Predsedništvo URS imenovalo je juče i desetak kandidata koji bi u Vladi Srbije trebalo da naslede Dinkića u Ministarstvu ekonomije i Vericu Kalanović u Ministarstvu za NIP, dok se ostalo pri stavu da je Zoran Stanović najbolje rešenje za ministra zdravlja. Predsednik G17 je na konferenciji za novinare objasnio da je za svaki resor u vladi određeno po više kandidata, da među njima ima i političkih, ali i nestranačkih eksperata. Imena kandidata URS za ministre ekonomije i NIP juče nisu saopštena zbog, kako je rečeno, korektnosti prema koalicionim partnerima i samim kandidatima sve do okončanja postupka rekonstrukcije Vlade Srbije.

Odgovarajući na pitanje Danasa kako komentarišu moguća protivljenja partnera iz vladajuće koalicije da Stanković bude novi ministar zdravlja, članica Predsedništva URS Snežana Samardžić Marković je rekla da je ona tim povodom razgovarala sa ambasadorima svih relevantnih zemalja EU, koji su je uverili da se niko od njih ne meša u unutrašnje poslove Srbije, a kamoli u kadrovska rešenja u vladi. Na naše pitanje kako će URS reagovati ukoliko premijer Mirko Cvetković i DS odluče da Ministarstvo ekonomije pripoje nekom drugom resoru, finansija na primer, koje je pod ingerencijom DS, Dinkić je kazao da se tu radi samo o spekulacijama. On je istakao da se URS zalaže za manju vladu i da bi njena rekonstrukcija, što se G17 i URS tiče, mogla da bude okončana do kraja ove nedelje, ali da sve ipak zavisi od koalicionih partnera.

Mlađan Dinkić je naglasio i da je URS, odnosno G17 plus, koalicioni partner s DS i da će poštovati sve dogovore sa demokratama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari