Predstavnici Vlade Srbije Goran Bogdanović i Borislav Stefanović pregovarali su juče i sa predstavnicima srpskih opština na KiM i sa odlazećim komandantom Kfora nemačkim generalom Erhardom Bilerom. Srbi su još jedan dan proveli na barikadama u selima Zupče i Rudare, kao i na prilazu Jarinju kod Leposavića, čekajući da im predstavnici Vlade Srbije saopšte rezultate jučerašnjih višesatnih pregovora.


Razgovor srpskih zvaničnika sa generalom Bilerom, od kojeg je Stefanović „očekivao rešenje velike krize“ sinoć je trajao pet sati i posle završetka nije bilo izjava. Borislav Stefanović, šef beogradskog tima za dijalog s Prištinom, nije mogao da potvrdi da li će, kako je ranije najavljeno, o rezultatima pregovora danas obavestiti predsednike srpskih opština na severu KiM, čiji su odbornici zatražili sastanak sa Borisom Tadićem.

– Dogovor je moguć – tvrdili su juče Stefanović i Bogdanović, pošto su lokalnim srpskim vlastima ne severu KiM juče predstavili nacrt dogovora koji su preksinoć postigli sa Bilerom. Goran Bogdanović, ministar za KiM, izjavio je za Danas da će se predstavnici srpskih opština izjasniti o predlogu rešenja, tek kad se sa Kforom usaglase svi detalji. Na sinoćnim razgovorima sa Bilerom u bazi Kfora kod Leposavića trebalo je da se, prema Bogdanovićevim rečima, usaglase detalji u vezi s transportom robe.

Na pitanje Danasa ko su garanti da će se eventualni dogovori spovesti, jer će Bilera početkom septembra na mestu komandanta Kfora zameniti nemački general Erhard Drevs, Bogdanović je odgovorio da je „Kfor samo posrednik u razgovorima između Beograda i NATO“. Ministar za KiM kaže da su NATO i EU garanti za sprovođenje dogovora.

Šef beogradskog tima za dijalog s Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da je na sastanku sa odbornicima četiri srpske opštine na severu KiM postignuto puno jedinstvo o mogućem rešenju krize, prenose agencije. Iako su predstavnici Vlade Srbije očekivali od skupštine četiri srpske opštine da usvojiti deklaraciju podrške sporazumu, izvori Danasa tvrde da je među odbornicima iz Leposavića, Zvečana, Kosovske Mitrovice i Zubinog Potoka bilo i drugačijih mišljenja.

U zaključcima sa sednice skupština četiri opštine navodi se da su odbornici spremni na čvrstu saradnju sa predstavnicima Beograda u prevazilaženju krize i da traže da njihovu delegaciju primi predsednik Srbije Boris Tadić. Odbornici su pozvali sve Srbe da napuste Vladu i Skupštinu Kosova.

Iz Prištine su juče stizale oprečne vesti o stavu Vlade Kosova. Sudeći prema izveštajima agencija, Priština je u roku od nekoliko sati dva puta prihvatila i dva puta odbila predlog dogovora za rešenje krize na severu KiM. Poslednja vest je da kosovski premjer Hašim Tačija sa generalom Bilerom postigao saglasnost o nacrtu sporazuma.

Tači, koji se sa Bilerom od srede uveče sastao u više navrata, ocenio je da je „sastanak sa komandantom Kfora bio plodotvoran i da je postignuta saglasnost“, objavljeno je na sajtu kosovske vlade. On je na sednici vlade rekao da na Kosovu nema humanitarne krize i da niko od međunarodnih partnera Prištine ne traži vraćanje na stanje od pre 25. jula.

– Na severu, koji je do 25. jula bio crna rupa i izvor krijumčarenja i kriminala, već počela nova faza – razdoblje reda i zakona. Naša akcija nije uperena protiv srpskih građana koji tamo žive – poručio je Tači.

General Biler izjavio je za nemački dnevnik Tagesšpigel da su glavni uzroci krize na severu Kosova „snažne kriminalne strukture i odsustvo pravne države, koju je odavno trebalo uspostaviti“. Iz sedišta NATO juče je najavljeno da bi Alijansa, pored pojačanja od 700 vojnika, na KiM mogla da pošalje još jednu rezervnu jedinicu. Odluka još nije doneta, tvrde u NATO.

Srbi su i juče ostali na barikadama. Poštovan je prekjučerašnji dogovor srpskih zvaničnika i generala Bilera o propuštanju vozila Kfora koja dopremaju hranu, vodu i gorivo bazama na severu KiM. Meštani Jagnjenice su rovokopačem iskopali put, kako bi sprečili francuske vojnike iz sastava Kfora da iz pravca albanskog sela Čabra dođu do punkta na kome su ranije bile njihove kolege iz Ukrajine, javlja Beta.

Posle višednevne najave, 75 tona namirnica iz Robnih rezervi koje je Vlada Srbije namenila Srbima na severu KiM, juče je stiglo u Pokrajinu. Iz Doma zdravlja u Gračanici juče je saopšteno da su zbog nedostatka kiseonika i lekova dovedeni u pitanje životi jednog broja pacijenata.

Carinski pečat, CEFTA i Kuper

Prema saznanjima Koha ditore, pregovori o carinskom pečatu mogli da budu izmešteni iz briselskog dijaloga Beograda i Prištine u CEFTU, o čemu je navodno razgovarano sa posrednikom EU u pregovorima Robertom Kuperom. Istovremeno pojedini beogradski mediji prenose izjavu neimenovanog izvora iz Vlade Srbije, koji tvrdi da je Kuper kreator politike da se od Beograda traži ne samo dijalog s Prištinom o tehničkim pitanjima, nego i da pomogne punu integraciju severa KiM u kosovski sistem. Majkl Man, portparol Evropske komisije, izjavio je juče da nije upoznat sa sadržinom razgovora koje je Kuper početkom ove sedmice vodio u Raškoj i Prištini, ali tvrdi da je Kuperova ideja bila da ubedi obe strane da se vrate dijalogu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari