Nema sukoba u Vladi Srbije, poručili su juče u razgovoru za Danas članovi kabineta Aleksandra Vučića, koji proteklih dana kao da su se utrkivali u međusobnim kritikama putem novinskih stubaca.

Iako navode da su u pitanju samo sitne trzavice koje su plod želje da vlada što bolje funkcioniše u interesu građana, ministri preko izjava Danasu nastavljaju polemiku na temu ko je više uradio na sanaciji od poplava.

Velimir Ilić, ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije u Vladi Srbije, juče je za naš list rekao da vlada odlično funkcioniše, bez ikakvih problema. Na pitanje odakle onda njegova tvrdnja da vlada sporo radi na obnovi područja koja su stradala u poplavama, Ilić odgovara da je ovih dana bio u opštini Ljubovija i da je uvideo da mora još mnogo toga da se uradi.

„Želim da sve što je potrebno bude urađeno do zime i verujem da će tako i biti“, ističe Ilić uz podsećanje da je premijeru o stanju na terenu posle poplava, grada i kiše podneo detaljan izveštaj.

I Bratislav Gašić, ministar Vojske Srbije koji je, takođe, zadužen za saniranje posledica od poplava, tvrdi za naš list da nema sukoba u vladi, ali istovremeno navodi da ne može da veruje da je njegov kolega rekao da obnova ide sporo, i da je to pričao okolo, a ne na sednicama Vlade.

„Ko mu je branio da na sednici Vlade kaže da misli da se radi sporo. Mogao je da kaže šta hoće, ali je ćutao. Na prvoj sednici Vlade pitaću ga šta se to sporo radi, ne zbog sebe, nego zbog vojnika koji su se smrzavali tokom poplava. Zar treba da kršimo zakone? Nije Vojska Srbije kriva što su lokalne samouprave zakazale, jer nisu na vreme dostavile dokumentaciju sa poplavljenih područja“, kaže Gašić za Danas i poručuje Iliću da bi i on trebalo da radi po 24 sata dnevno da bi obnova išla brže. Na pitanje da li posle svega ima mesta za Ilića u Vladi, sagovornik Danasa odgovara da je to pitanje za premijera. U odsustvu premijera Aleksandra Vučića, osim Ilića i Gašića u medijsko prepucavanje ušla su još dva ministra – Rasim Ljajić i Nebojša Stefanović. Ljajić je optužio policiju da nije adekvatno reagovala u Novom Pazaru. „Svi mediji su objavili slike dece u uniformama, samo policija u Novom Pazaru to nije videla. Zato sa punim pravom mogu da kažem da nisam zadovoljan policijskim izveštajem i sumnjam u njihovu objektivnost. U izveštaju novopazarske policije, koji je poslat MUP-u, „Pohod na Hadžet“ okarakterisan je kao „skup u pokretu“, koji je protekao bez incidenata“, naveo je Rasim Ljajić, koji je i potpredsednik Vlade.

Sa druge strane ministar Stefanović u izjavi za Danas kaže da ga je iznenadila Ljajićeva izjava i dodaje da su mu nadležne službe policije dostavile više izveštaja sa tog skupa, a ne jedan.

„Iznenadila me Ljajićeva izjava, jer ne znam kako bi on mogao da dobije te izveštaje. Spreman sam da porazgovaram sa njim o tome i da mu saopštim ono sa čim mogu po zakonu i propisima da ga upoznam. Ono što je u domenu rada policije može da se deli samo sa tužilaštvom i drugim nadležnim organima“, pojašnjava Stefanović i dodaje da je povodom konkretnog skupa, tužilaštvo dostavilo policiji zahtev za prikupljanje obaveštenja i to na osnovu policijskih prethodnih saznanja.

Čeka se premijer

Sagovornici Danas očekuju da će sve nesuglasice biti rešene na prvoj narednoj sednici Vlade Srbije i to u prisustvu premijera Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari