Slučaj „izgubljene poruke“ Borisa Tadića kosovskim Srbima na barikadama samo je još jedna demonstracija nemoći Beograda da utiče na smirivanje situacije na severu Kosova. Ta nemoć, međutim, nije realna, jer Srbija i te kako može da promeni politiku, uskraćivanjem finansijske pomoći tamošnjim Srbima, jačom kontrolom granice ili iznošenjem pravih podataka o švercu i bezakonju u toj regiji – komentariše za Danas predsednik SDU i narodni poslanik Žarko Korać izjave predsednika srpskih opština s kosovskog severa date našem listu da nisu ni čuli, ni videli njima upućenu poruku predsednika Srbije.


Nakon što je Danas juče objavio da čelnici opština Leposavić i Zvečan ne znaju kakav je sadržaj poruke, za koju je Tadić rekao da im je uputio, ali da bi bilo neodgovorno da o njenom sadržaju obavesti medije, par tabloida i RTV stanica emitovalo je vest, bez navedenog izvora, da je predsednikova poruka poslata preko ministra Gorana Bogdanovića i pregovarača Borislava Stefanovića. Predsednik u njoj podržava Srbe i traži od njih da „propuste Kfor na barikadama“.

S druge strane, Branko Ninić, predsednik opštine Leposavić i funkcioner DS, izjavio je za Danas da je video Tadićevu izjavu u medijima, ali da nije „imao vremena da proveri poštu ili i-mejl kako bi video sadržaj predsednikove poruke“.

– Dok se Tadićeve poruke kosovskim Srbima „gube“, ili završavaju u „spamu“, šverceri, opozicioni lideri, raščinjene vladike i bajkeri drže nas kao svoje taoce. Tadićeva politika i Kosovo i EU je predugo kamen-temeljac njegovog političkog uspeha, da bi sada, šest meseci pre izbora, išta rizikovao – ocenjuje Žarko Korać.

Podsetimo, kako je u intervjuu za Danas upozorio specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin, „za sticanje statusa kandidata neophodno je da Vlada Srbije jasno pozove na uklanjanje barikada na severu Kosova, bez čega nema primene dogovora o carinskim pečatima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari