Glavni pregovarač Srbije sa Evropskom unijom biće i ministar za EU u novoj rekonstruisanoj Vladi Srbije, saznaje Danas iz izvora bliskih Vladi.

Kako je Danasu rečeno, u ovom trenutku prvi potpredsednik Vlade Aleksandra Vučić i premijer Ivica Dačić najbliži su rešenju da u redizajniranoj Vladi bude formirano ministarstvo za EU, koje će voditi glavni pregovarač Srbije s EU čije ime još nije poznato i očekuje se da će biti izabran kada i nova vlada.

Naši izvori navode da su trenutno u igri za glavnog pregovarača i budućeg ministra koji će se baviti evropskim poslovima Nikola Selaković, sadašnji ministar pravde, i Tanja Miščević, profesorka FPN i nekadašnja direktorka Kancelarije za evropske integracije, sa kojom je SNS razgovarao o ulasku u novu vladu. Kako nam je rečeno, Miščevićeva vodi „tihe pregovore“ s Dačićem i Vučićem oko prihvatanja ove funkcije.

Kako je Danas ranije pisao, Selaković je važio za ozbiljnog kandidata za preuzimanje vođenja pregovora, ali je Brisel bio veoma nezadovoljan ovim Vučićevim izborom, pa je Selaković jedno vreme bio van trke za poziciju glavnog pregovarača. Selaković je nedavno rekao da bi, ukoliko SNS od njega zatraži da bude glavni pregovarač s EU, dao „sve što zna i može“ kako bi Srbija bila uspešna u procesu pregovora.

Prema rečima naših sagovornika, objedinjavanje funkcije ministar za EU i glavnog pregovarača nije najbolje rešenje i Brisel nije oduševljen ovom idejom. Naši izvori navode da se Brisel trudi da Vučiću i Dačiću, koji ne mogu da se dogovore oko kandidata koji bi i Briselu bio prihvatljiv, objasni razloge zbog kojih nije dobro spajati funkcije glavnog pregovarača i ministra.

Sagovornici Danasa navode da Brisel ukazuje na to da pregovarač treba da bude „oročen“ na dug period trajanja, odnosno na više od četiri godine i duže od mandata jedne vlade. Ako bude ograničen ministarskim mandatom, onda znači da zavisi od pada, odnosno promene vlade.

Isto tako, Dačić i Vučić moraju da imaju u vidu, kako kažu naši sagovornici, da je glavni pregovorač funkcija koja treba da bude izglasana posebnim zakonom, da bude sistem u sistemu, kako bi se zagarantovala nezavisnost njegovog delovanja. U suprotnom, to će biti čisto politička funkcija, što nikako ne bi trebalo da se dogodi. Prema našim saznanjima, Vučić i Dačić zasad ne odgovaraju na ove opaske i upozorenja Brisela.

Ukoliko se Vučić i Dačić odluče za formiranje novog ministarstva, kao saznajemo, Kancelarija za evropske integracije u sadašnjem formatu više neće postojati. Izvori Danasa navode da će svi zaposleni iz Kancelarije biti prebačeni u novo ministarstvo, tako da neće moći da se kaže da je ugašena.

„Sistemsko promišljanje i planiranje“

Iz Brisela, kako saznajemo, takođe upozoravaju da izgled i funkcija budućeg ministarstva za EU zahteva sistemsko promišljanje i planiranje. Kako kažu izvori Danasa, novim zakonom o vladi i ministarstvima mora se strogo definisati uloga ovog ministarstva, a postoji bojazan da će s obzirom na veliku brzinu kojom će zakon biti pisan, to biti urađeno „traljavo i nepromišljeno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari