Goati: Nije verovatno da će SNS i SPS nastaviti saradnju 1Foto: Nenad Đorđević / Fonet

Moguće je da će naprednjaci i socijalisti biti partneri i u narednom sazivu Vlade, ali takav scenario nije verovatan. Naravno, sve zavisi od odluke jednog čoveka i trebalo bi gledati u staklenu kuglu da bi se pouzdano predvidelo šta će se dogoditi, kaže za Danas Vladimir Goati, predsednik Transparentnosti Srbije i politički analitičar, komentarišući mogućnost da se ove dve stranke ponovo nađu u „istom timu“.

                       P { margin-bottom: 0.21cm; }

Naš sagovornik ukazuje da postoje dva suštinska razloga zbog kojih je gotovo izvesno da SNS i SPS neće sarađivati u predstojećem četvorogodišnjem periodu. „Prvo, obrazac vlasti je takav da su naprednjaci dobili komotnu većinu, a ako bi im se u Vladi pridružili socijalisti bila bi to preširoka koalicija… Ta široka koalicija jeste uvek sigurnija varijanta za vlast, ali praksa i drugim državama je pokazala da takve saradnje kratko traju, odnosno da pucaju na psihičkoj bazi. Dakle, učešće u deobi plena nalaže da je za SNS bolje da imaju dva-tri rezervna poslanika nego da dele kolač sa tridesetak poslanika SPS“, ističe on.

Kao drugi razlog da SNS ne pozove SPS ponovo u Nemanjinu 11, Goati navodi da su vrhovi dveju partija razmenili „bokserskim rečnikom govoreći, nekoliko teških udaraca, a političari, uglavnom, udarce ne praštaju već čekaju jedni druge na prvoj krivini“.

– Stoga, najverovatnije je da će Aleksandar Vučič, radi legitimizirajućeg efekta uzeti u vlast neku manju stranku, recimo Savez vojvođanskih Mađara, da bi se pokazalo da SNS nije slična onoj stranci iz koje je nastala, a i to bi bio dobar manifestacioni gest prema Mađarskoj, imajući u vidu da svaka članica EU ima pravo veta na evropskom putu Srbije. Takođe, SVM neće tražiti „veliki deo kolača“, zaključuje Vladimir Goati.

Potpredsednik SPS Branko Ružić izjavio je za TV N1 da socijalisti još nisu dobili poziv od Vučića da zajedno formiraju vladu, naglašavajući da bi takav poziv sada bio i preuranjen.

– Da li će SPS ući u Vladu ili ne, zavisi od poziva SNS i od odluke SPS. Treba Vučić da razmisli šta Srbiju čeka. SPS je dokazala da je državotvorna, da imamo kadrovska rešenja, bez obzira na ta peckanja koja su bila prisutna. Mi ćemo, uvažavajući šta se dešavalo, voditi računa o našem dignitetu i spram toga ćemo donositi odluku, rekao je Ružić. Prema njegovim rečima, Vučić ni ranije nije morao da zove lidera socijalista Ivicu Dačića, ali jeste – što govori o kadrovskom potencijalu koji SPS ima.

Ružić je naglasio da je budućnost Srbije najvažnija, i da se ta stranka neće baviti animozitetima. On, takođe, smatra da je moguće da je došlo do „gubljenja identiteta SPS“, ali dodaje da „taj politički cunami u vidu Vučića niko nije preživeo, osim SPS“.

– SPS će imati važnu ulogu, bili oni u opoziciji ili poziciji. Ali ako budemo pozvani, princip saradnje će biti drugačiji nego u prethodne dve godine. To je poruka Vučiću, rekao je potpredsednik socijalista, uz opasku da bi on lično voleo da bude u opoziciji.

Ružić juče nije odgovorio na pitanje Danasa šta podrazumeva pod „drugačijim principom saradnje“ i zašto bi on lično voleo da bude u opoziciji.

Šešelj dobio previše

Bukurešt – Franc-Lotar Altman, profesor međunarodnih odnosa na Fakultetu u Bukureštu, kaže za Danas da su rezultati izbora u Srbiji bili očekivani. „Biće zanimljivo videti da li će Vučić ponovo videti Dačića u vladi ili će ići sam. Šešelj je rekao da je razočaran rezultatom, ali mislim da je on ionako dobio previše! U svakom slučaju, ishod nije iznenađujući“, zaključuje sagovornik Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari