Ukoliko Srbija namerava da za tačno godinu dana dobije status kandidata za članstvo u EU, odnosno da Evropska komisija pozitivno oceni njenu aplikaciju, moraće da u narednom periodu pre svega ispuni deset ključnih tačaka koje je vicepremijer Božidar Đelić nedavno dobio u Briselu, a potom i da uvaži sve ostale primedbe u vezi s reformskim procesima koje će biti navedene u izveštaju koji će Komisija usvojiti i objaviti tokom današnjeg dana.

 Šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer sutra će zvanično predati izveštaj premijeru Mirku Cvetkoviću i potpredsedniku Vlade Đeliću.

Prema rečima naših sagovornika iz Beograda bliskih Vladi, ovogodišnji izveštaj EK, ma koliko kritikovao stanje u reformama,“ neće puno zabrinuti vlast, osim što će po koji ministar da pocrveni“ kada Komisija bude objavila da se u njegovom resoru stvari ne odvijaju u najboljem redu. Kako nam je objašnjeno, vlastima u Srbiji je mnogo važnije ono što će se dogoditi novembra 2011, jer će tada izveštaj o napretku Srbije u stvari biti mišljenje EK o njenoj spremnosti za dobijanje statusa kandidata. U tom smislu, Vlada ima još godinu dana da ispuni deset ključnih obaveza koje joj je Ek dostavila, te će pravi rad tek početi, kažu sagovornici našeg lista.

Da se u Beogradu suviše ne brinu zbog onoga što će komesar za proširenje Štefan File danas da saopšti ukazuje i jučerašnja izjava predsednika Borisa Tadića da je izveštaj EK „pozitivan“ i da sadrži smernice za nastavak procesa unutrašnjih reformi. Tadić je novinarima izjavio da će Srbija te preporuke slediti, i to „ne zato što je sklona da podleže pritiscima“, već zato što u državi postoji svest da se stvari moraju menjati.

– Zato ćemo mi vide šta piše u izveštaju Komisije i popraviti stvari koje nisu dobre, jer znamo da ćemo odmah imati koristi od toga – kazao je Tadić.

Prema nezvaničnim saznanjima, Srbija je u izveštaju pohvaljena zbog poboljšanja odnosa s Prištinom, ima pozitivne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala, ali je i pozvana da završi saradnju s Hagom.

Briselski internet magazin „EUobserver“, čiji su novinari imali uvid u nacrt izveštaja, navodi da Brisel očekuje od Beograda da „pokaže konstruktivniji stav prema učešću Kosova u regionalnoj trgovini i saradnji“. Srbija bi trebalo da „prizna carinske pečate Kosova i da pojača saradnju s pravosudnom misijom Euleks“. Komisija konstatuje da je regionalna saradnja bila pogođena izostankom dogovora između Beograda i Prištine o učešću Kosova na regionalnim sastancima i sugeriše „prihvatljivo i održivo rešenje o obostranom učešću u regionalnim forumima što pre“.

EUobserver piše da, kada je reč o reformi pravosuđa, EK ističe da je bilo „ozbiljnih nedostataka i netransparentnosti u postupku reizbora sudija i tužilaca“, navodeći da neizabranim sudijama i tužiocima nisu adekvatno obrazložene odluke koje su donete, što dovodi u pitanje nezavisnost pravosuđa od politike. „Znatan broj zaostalih predmeta i dalje izaziva zabrinutost“, ocenjuje EK, kao i da „korupcija koja je prisutna u mnogim oblastima predstavlja problem“. U nacrtu izveštaja o napretku, prema tim navodima, EK upozorava i da uprkos postepenom ekonomskom oporavku, tržište rada i dalje beleži povećanje stope nezaposlenosti.

Savet ministara EU juče je odlučio da ukine vize za putovanja državljana Bosne i Hercegovine i Albanije u „šengenski prostor“, ali je istovremeno uveo „dvostruki mehanizam nadzora i ranog upozoravanja“ za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju. Ova odluka, koju su u Briselu jednoglasno usvojili ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa, treba da stupi na snagu u drugoj polovini decembra.

EK je posebnom Izjavom ukazala da u slučajevima remećenja režima vizne liberalizacije „može preduzeti i meru privremenog ukidanja“ režima „belog šengena“. Do toga je došlo jer su neke članice EU tražile da se značajno pooštri kontrola sprovođenja mere vizne liberalizacije za BiH i Albaniju, kao i zbog slučajeva „lažnih azilanata“ koji su dolazili u Uniju po ukidanju viza za Makedoniju, Srbiju i Crnu Goru. Komisija će zbog toga redovno, svakih šest meseci, podnositi ministrima unutrašnjih poslova i pravosuđa Unije izveštaje o viznoj liberalizaciji na celom Zapadnom Balkanu.

Mikele Čerkone, portparol evropske komesarke za pravosuđe i unutrašnje poslove Sesilije Malmstrom, izjavio je juče da Komisija do sada nije davala „nikakva obećanja, niti rokove“ u vezi sa ukidanjem viza za građane Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari