Od šest potpredsednika Skupštine Srbije samo dvoje njih u ovom sazivu za sada nije zamenjivalo predsednicu Maju Gojković i predsedavalo sednicama. Reč je o potpredsednicima koji dolaze iz redova opozicionih partija – Gordani Čomić iz Demokratske stranke i Ninoslavu Stojadinoviću iz Socijaldemokratske stranke. Ostala četiri mesta na ovim skupštinskim funkcijama zauzimaju, inače, dva poslanika SNS, jedan poslanik PUPS i jedan iz SDPS. Kako svi objašnjavaju za Danas, odluku o tome ko će predsedavati sednicama donosi isključivo predsednica parlamenta Maja Gojković.

Gordana Čomić (DS) objašnjava za Danas da, prema Zakonu o Narodnoj skupštini, svaki potpredsednik pomaže predsedniku u radu, tako da se uvek radi o raznim prenetim ili dodeljenim dužnostima predsednika skupštine. Ona dodaje da nema pravila u tome ko je kada na redu da predsedava sednicama i da predsednik parlamenta donosi odluke o zaduženjima potpredsednika.

Čomićeva ne veruje da su namerno iz te uloge izostavljeni ona i Stojadinović kao predstavnici opozicije, jer nema razloga za „teorije zavera“ te vrste. „Reč je o volji predsednika Narodne skupštine o zaduženjima, ništa više“, napominje Čomićeva.

I Ninoslav Stojadinović (SDS) kaže za naš list da je prema poslovniku predsednica ovlašćena da određuje ko će je zamenjivati u predsedavanju sednicama, ali da je na osnovu dosadašnjih statistika „sve jasno“. „Opozicioni potpredsednici do sada nisu imali prilike da predsedavaju skupštini. Kao i svim drugim aktivnostima u skupštini, postoji oštra podela na vladajuće i opozicione“, dodaje Stojadinović.

Potpredsednik skupštine iz redova SNS Veroljub Arsić, s druge strane, navodi za Danas da nije obratio pažnju na to da neki potpredsednici nisu dosad predsedavali skupštini, ali da je to odluka predsednice koga će da ovlasti da vodi sednice kada ona nije u mogućnosti.

Da je to pitanje za predsednicu Maju Gojković smatra i potpredsednik skupštine i poslanik SDPS Vladimir Marinković, jer su na njoj „odluke o tome ko će je menjati kada je odsutna“.

Uključeni u druge aktivnosti

„Pomoć predsedniku i uloga potpredsednika ne ogledaju se samo u predsedavanju već i u drugim stvarima kao što su parlamentarna diplomatija, saradnja sa nevladinim organizacijama i ambasadama… Siguran sam da su kolege u taj deo maksimalno uključene“, ocenjuje Vladimir Marinković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari