Hrvatska je paradom u Zagrebu obeležila Dan pobede, odnosno 20. godišnjicu od operacije „Oluja“. Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u pratnji ministra odbrane Ante Kotromanovića i komandanta Generalštaba generala Drage Lovrića sa otvorenog džipa obavila je smotru učesnika vojne parade i po završetku je poljubila „originalnu hrvatsku zastavu iz Knina“ koja je podignuta tokom intoniranje himne.

–            Parada je počala u 18.00 časova odobrenjem 'Neka mimohod krene!' koji je izgovorila predsednica Hrvatske, a potom su iznad Zagreba nadletali migovi Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva. Paradi su prisustvovali predsednici Hrvatskog sabora i vlade, Josip Leko i Zoran Milanović, general Ante Gotovina i dva američka generala – zapovednik Nacionalne garde Minesote general Ričard Neš i zamenik zapovednika američkih snaga za Evropu, general Randzu Kiu. Prisustvale su i 42 strane delegacije – ambasadori, vojni izaslanici i visoki vojni zvaničnici.

            U paradi je, prenose agencije, učestvalo tri hiljade ljudi i 300 vozila koja su prolazila Vukovarskom do Savske ceste. Iznad njih je letelo 30 aviona. Marširala je pešadija sa zastavama ratnih jedinica, ratni invalidi, dobrovoljci, istorijske jedinice u živopisnim uniformama. Iza njih su marširali kadeti, sa Tigrovima na čelu, brigadom koja je bila okosnica hrvatske pobede u Domovinskom ratu, preneli su mediji u Zagrebu. Na paradi su učestvovale motorizirane oklopne jedinice, među kojima su dve haubice od po 50 tona, Patrije, tenkovi M-84, terenska borbena vozila, razna plovila, motocikli i druga vozila. Program se završio vatrometom sa solitera na Trgu bana Jelačića.

            Nakon vojnog mimohoda, visoki zvaničnici, predvođeni hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, predsednicom Kolindom Grabar Kitarović i predsednikom Hrvatskog sabora Josipom Lekom prisustvovali su svečanom prijemu na Gornjem gradu.

            „Operacija Oluja je bila čista, legitimna i briljantna vojna akcija kojom je, osim oslobađanja okupiranog područja, sprečena mogućnost genocida u BiH, a stvorila je uslove za stvaranje trajnog mira“, izjavila je juče predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, na svečanoj akademiji u Ministarstvu odbrane.

            Čestitajući Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ona je rekla da se danas prisećamo svih poginulih hrvatskih branitelja – pripadnika oružanih i redarstvenih snaga, i onih koji su poginuli u Oluji, ali i civilnih žrtava poginulih u Domovinskom ratu. Prisetivši se dana uoči Oluje, Grabar-Kitarović je rekla da je, osim stvarnog ratišta, tih dana postojalo i drugo ratište na kome se vodila borba u diplomatiji i međunarodnim odnosima.

            „To ratište se, naravno, nikako ne može uporediti sa vojnim aktivnostima, jer nisu bili ugroženi životi, ali je imalo značaj za Hrvatsku u međunarodnim odnosima“, rekla je hrvatska predsednica. Govor zvanicama, unapređenim, odlikovanim i pohvaljenim aktivnim i penzionisanim pripadnicima Oružanih snaga, predsednica Hrvatske je završila rečima da je parada Oružanih snaga 1995. bila uvod u operaciju Oluja. „Nadam se da će ovogodišnja parada biti uvod u svojevrsnu „ekonomsku oluju“, koja bi trebalo da donese bolje uslove za život u Hrvatskoj“, istakla je Grabar Kitarović.

           



 

Milanović: Oluja je bila opravdana

           

„Prije dvadeset godina, u vojnoredarstvenoj operaciji Oluja oslobođen je najveći dio Hrvatske i stvoreni su svi uvjeti da naša zemlja, nakon godina okupacije i rata, počne živjeti i razvijati se kao samostalna, cjelovita i demokratska europska država“, rekao je sinoć premijer Hrvatske Zoran Milanović nakon vojne parade u Zagrebu, a preneo Jutarnji list. Kako je dodao, sloboda je najveće blago i nikome ne trebamo dokazivati koliko je Oluja – nakon mučne četiri godine ubijanja i progona na okupiranim područjima – bila opravdana, koliko je bila potrebna, koliko je novih žrtava spriječila i koliko je bila neizbježna.

           

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari