Dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića na inauguraciju predsednice Hrvatske je svakako gest predsednika srbijanske vlade koji otvara mogućnosti i najavu jedne kvalitetne saradnje dve države – ocenjuje za Danas Mladen Pavić, portparol hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović.


On ponavlja da je hrvatskoj predsednici „drago jer premijer Srbije Aleksandar Vučić dolazi na inauguraciju“, ali napominje da to „ne znači da će biti nekakve razlike u tretmanu i prijemu“.

„Svaki gost je dobrodošao“, ističe portparol Grabar Kitarović za naš list.

Pavić navodi da je Vučić juče popodne zatražio bilateralni sastanak sa hrvatskom predsednicom.

„Srpski premijer je zatražio bilateralni sastanak sa Kolindom Grabar Kitarović. Sastanak će se održati nakon ceremonije inauguracije u palati Dverce. Po završetku same svečanosti, predviđen je, inače, čitav niz bilateralnih sastanaka“, ističe portparol Kolinde Grabar Kitarović.

Naš sagovornik je odbio da komentariše činjenicu da umesto predsednika Srbije na inauguraciju dolazi srpski premijer.

„To bi trebalo pitati predsednika Srbije, ja se o tome ne bih izjašnjavao“, ističe Milan Pavić.

Na pitanje kako je razumeo kritike koje je srpski predsednik uputio predsednici Hrvatske zbog njenih izjava o statusu Vojvodine, kao i one da su svi građani u Hrvatskoj Hrvati, portparol hrvatske predsednice rekao je da ni to ne želi da komentariše.

„Ako je Nikolić to tako shvatio, žao mi je“, ističe Milan Pavić.

Upitan kako komentariše navode srpskih zvaničnika o lošem položaju Srba u Hrvatskoj, portparol hrvatske predsednice kaže je to predimenzionirano i da „uopšte nije tako“.

Premijer Srbije je potvrdio da će ići na inauguraciju nove hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i dodao da je ta odluka bila teška i na njegovu štetu.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je juče na konferenciji za novinare da odluka da ode na inauguraciju „nije dobra za njega lično, niti za SNS“, kao i da je prošle noći dobio najviše negativnih poruka od stupanja na funkciju.

„Naš posao je da donosimo odluke u skladu sa interesima svoje države i svojih građana. Upravo u skladu sa interesima naroda u celini, i onih koji su i Srbiji i onih koji žive van njenih granica, doneta je ova odluka“, rekao je on.

Vučić je istakao da je odluku doneo u konsultaciji sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, u želji da pokaže celom svetu da je „Srbija normalna zemlja“.

„Važnija od svake lične i političke sujete je stabilnost. Ne plašimo se unutrašnjih problema i ne rešavamo ih raspirivanjem mržnje prema drugima, već najtežim ekonomskim merama, za šta imamo priznanje ljudi iz celog sveta“, rekao je Vučić.

Na novinarsko pitanje da li je razgovarao sa predstavnicima međunarodne zajednice pre odluke, odnosno da li su na njega vršeni pritisci, premijer Vučić je rekao da „niko ne sme ni da ga zove ili pita da li ide ili ne ide“.

„Tako se ne razgovara sa Srbijom. Niko me nije pitao ni kada sam bio jedini koji je odgovarao EU kako im se nije svidelo, a kada su svi na mene skočili kao lešinari. Moj posao nije da donosim lake odluke, jer da je tako, trebalo je da me izaberu za predsednika kućnog saveta. Niko sa Srbijom tako neće razgovarati, jer mi smo suverena zemlja“, rekao je Vučić.

On je napomenuo da je razgovarao sa strancima samo ako je Tomislav Nikolić stranac.

„Da sam se konsultovao sa svojim prijateljima, rekli bi mi ‘ne idi’, a oni koji najviše kritikuju bi mi rekli ‘idi’, bez da razmisle o drugoj strani“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je za Nikolića nemoguće da ode na Sretenje u Zagreb, jer ima celodnevni program za Dan državnosti. On je naveo da će u nedelju u Beogradu položiti venac, a zatim otići u Zagreb, gde će posetiti mitropoliju SPC, kao i da će sa Miloradom Pupovcem prisustvovati liturgiji na Sretenje i razgovarati sa Srbima iz Hrvatske.

„Mi u Zagreb idemo da nosimo poruku mira i saradnje. Želimo da odnose unapređujemo i želimo da unapredimo odnose u regionu za dobrobit i našeg i hrvatskog naroda“, rekao je Vučić.

Uskoro u Skoplju i Ljubljani

Govoreći o regionalnoj saradnji Vučić je rekao da će u ponedeljak, 16. februara, boraviti u Makedoniji na zajedničkoj sednici dve vlade, a da će potom 20. i 21. februara biti u Sloveniji, gde će takođe biti održana zajednička sednica dve vlade. Premijer Srbije je naveo da je prihvatio poziv da 28. i 29. maja poseti Tiranu, gde će učestvovati na velikom ekonomskom forumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari