Pre nekoliko meseci nas tridesetak se okupilo u Krivaji, malom vojvođanskom mestu u blizini Bačke Topole, gde smo razgovarali o mogućnostima promena na političkoj sceni Srbije. Od prvog susreta do danas zaključili smo da su promene neophodne i da su one moguće kroz formiranje alternative postojećem obrascu mišljenja i delanja u politici u Srbiji. Učestali sastanci i konsultacije prelili su se u krivajsku inicijativu usmerenu ka formiranju stranke – Građanskog bloka. Baš danas počinjemo da prikupljamo potpise za registraciju stranke, a do sada smo pripremili programski manifest, statut i predloge javnih politika u određenim oblastima – najavljuje za Danas Vladimir Pavićević, predsednik Privremenog izvršnog saveta Krivajske inicijative.


Koji su to osnovni razlozi za osnivanje i čime potkrepljujete uverenje da ćete uspeti da napravite rezultat?

– Mišljenja smo da građani Srbije danas zapravo nemaju pravi izbor, nemaju za koga da glasaju. Institucije ne funkcionišu, siromaštvo je sve veće, ne znamo gde su nam granice. Vreme je da se mi, građani Srbije, usmerimo ka popravljanju takvog stanja, stvarajući novu generaciju političarki i političara koja neće biti moralno i materijalno kompromitovana poput postojeće.

Koja su vam najniža i najviša očekivanja u vezi pozicioniranosti na političkoj sceni?

– Naše polazno stanovište, koje nas je i okupilo, jeste da je politička scena Srbije tragično obeležena jagmom za vlašću i njenom zloupotrebom, a ne nadmetanjem ideja i političkih programa. Pozicioniramo se na liberalnoj osi, budući da smo usmereni ka kreiranju vrednosti koje su u Srbiji potpuno zapuštene, a to su ideje odgovorne i efikasne uprave zajednicom koja počiva na poštovanju individualne slobode, vladavine prava i tržišne privrede.

Koja će vam biti ciljna grupa i čime planirate da privučete glasače?

– Nismo se politički organizovali da bismo birali ciljnu grupu, već da bismo doprineli boljitku našeg društva. Srbija zaslužuje više od stalnog vraćanja na glasanje za „manje zlo“. Stranke koje su učestvovale u vlasti tokom Miloševićevog perioda su temeljno kompromitovale nacionalnu ideju da mi je teško da poverujem da će one oblikovati našu budućnost. Sa druge strane, tzv. proevropski blok ubrzano prazni od smisla ideju evropske Srbije, žrtvujući proces evrointegracija partijskim i ličnim interesima.

Kako mislite da se izborite sa snažnim uticajima vladajućih stranaka na medijsku scenu?

– Pokušaćemo da deblokiramo medije stalnim pritiskom, svežim idejama i predlozima za rešenje konkretnih problema koji muče građane. Ne znam koliko će to biti uspešno, ali sam siguran da ogromni entuzijazam i energija koji postoje u nama leže i u građanima Srbije, zapreten ispod naslaga besperspektivnosti nametnute medijskim spinom. Kao što se nekada Miloševićevom Dnevniku kontriralo šerpama i loncima, tako se i danas istinom probija medijska blokada.

Koji će vam biti osnovni izvori finansiranja, odnosno od kojih bogatijih pojedinaca očekujete da podrže vaše ciljeve?

– Ne tražimo svog tajkuna. „Aksiom“ da su za stranku potrebni ogromni novci važi za političare bez uverenja i ideja. Na primer, poznato je da sakupljanje potpisa za registraciju stranke košta mnogo, zakon je osmišljen tako da očuva atar za postojeće partije. Overe koje je potrebno platiti za jedan potpis koštaju 470 dinara, a za osnivanje nam je potrebno 10000 potpisa. Umesto da „sa šeširom u ruci“ krenemo po kompanijskim koktelima, mi ćemo pitati svaku osobu, koja potpiše list za osnivanje stranke, da plati troškove overe dokumenata. Time želimo da postignemo da svaki osnivač Građanskog bloka postane i finansijer stranke, da njihova imena postavimo na našu internet stranicu i da na taj način gradimo mrežu naših ljudi. Mislimo da je to pošten i transparentan način, drugačiji od onoga na šta smo navikli.

Da li imate podršku EU za osnivanje i funkcionisanje vaše stranke, odnosno da li ste imali kontakte i razgovore sa nekim čelnicima EU o ovoj ideji?

– Mnogi učesnici krivajske inicijative imaju jake međunarodne kontakte, koji su uglavnom razvijani stručnim vezama. Te kontakte održavamo i mahom dobijamo reči podrške za krivajsku inicijativu. Tako velika podrška jednoj novoj, još uvek neregistrovanoj političkoj formaciji je simptomatična – Srbija je u tako dubokoj letargiji da i ključni evropski partneri, kao i naši građani, sa nestrpljenjem očekuju nešto novo, nešto pošteno.

Kako reaguju predstavnici drugih stranaka koji su čuli da nameravate da krenete u političku borbu?

– Ne znam. Nemamo kontakte sa predstavnicima drugih stranaka niti nam je namera da se mnogo osvrćemo na njihove reči. Stranke vlasti i opozicije u Srbije su u prethodne dve decenije pokazale kakvi su im kapaciteti i motivi za bavljenje politikom. Građanski blok nastaje kao potreba građana za alternativom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari