Konstitutivna sednica Skupštine Beograda, na kojoj će biti potvrđeni mandati gradskim odbornicima i izabrani predsednik i sekretar gradskog parlamenta i njihovi zamenici, održava se danas.

Prema rečima sekretara Privremenog veća Beograda Gorana Vesića, gradonačelnik Beograda neće biti biran danas, ali će biti poznato koje će sve stranke činiti novu gradsku vlast.

Nakon konsultacija članova Privremenog veća Beograda i predstavnika stranaka koje će imati odbornike u novom sazivu gradskog parlamenta, Vesić je juče novinarima u Skupštini Beograda rekao da još nije poznato ko će biti novi gradonačelnik Beograda. „Sutra kada bude bio izabran predsednik gradske skupštine, on će zakazati novu sednicu na kojoj će biti izabrani Gradska izborna komisija, gradonačelnik i Gradsko veće. Rok je mesec dana, ali to može da bude i ranije, i to zavisi samo od dogovora“, rekao je Vesić.

Novi gradski parlament imaće pet odborničkih grupa, koje će činiti koalicija okupljena oko SNS, SPS, PUPS, DS i DSS. „Postignut je dogovor u vezi sa svim tačkama. Utvrđeni su sastavi Verifikacionog odbora i Administrativno-mandatne komisije, koja će imati 11 članova“, ukazao je Vesić.

Prema ranijim saznanjima Danasa, vlast u Beogradu zajedno sa SNS činiće i koalicija okupljena oko socijalista, a najverovatnije će u Gradskom veću učestvovati i DSS u manjem obimu.

Ko je bio na sastanku?

Konsultacijama o Skupštini grada juče su prisustvovali Aleksandar Jovičić u ime SNS, Balša Božović predstavljao je DS, Andreja Mladenović DSS, Nikola Prelević SPS i Mira Petrović PUPS. Prisutan je bio i najstariji odbornik Profir Rančić iz PUPS, koji će danas predsedavati sednici gradskog parlamenta do izbora predsednika, ali i Nikola Nikodijević, član Privremenog organa iz redova SPS, kao i članovi Gradske izborne komisije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari