Ponovno uvođenje viza, odnosno dizanje šengenskog zida oko Srbije, imalo bi užasne posledice po građane kojima bi se oduzela nedavno teškom mukom stečena sloboda kretanja, a mislim da je suvišno reći kakve bi posledice bile po nastavak evrointegracija – ističe za Danas Suzana Grubješić, potpredsednica Vlade Srbije.


Prema njenim rečima, situacija nije nimalo bezazlena, naročito u svetlu mogućeg usvajanja uredbe 539 EK, kojom bi se omogućila hitna suspenzija bezviznog režima. „Vlada Srbije je ozbiljno posvećena rešavanju problema takozvanih lažnih azilanata i preduzimanju konkretnih mera. U stalnim smo diplomatskim kontaktima sa zemljama odakle zahtevi za smanjenje broja tražilaca azila stižu“, naglašava Grubješićeva, vicepremijerka zadužena za evropske integracije.

Ministri unutrašnjih poslova šest zemalja EU – Nemačke, Francuske, Belgije, Holandije, Luksemburga i Švajcarske, zatražili su da se na zasedanju Saveta ministara EU 25. oktobra razmotre hitne mere za zaustavljanje naglog priliva „lažnih azilanata“ sa Zapadnog Balkana, ali nije zatraženo ponovno uvođenje viza za državljane tih zemalja. To je juče u Briselu precizirao Mikele Ćerkone, portparol evropske komesarke za unutrašnje poslova Sesilije Malmstrem.

On je upozorio da je „situacija ozbiljna i vrlo zabrinjavajuća“, naglasivši da su u ogromnoj većini zahtevi za azil potpuno neutemeljeni. Za uredno korišćenje režima bez viza su „odgovorne vlade i građani tih zemalja“, rekao je Ćerkone, ali je naglasio da se ne ukazuje posebno na neke od zemalja Zapadnog Balkana, budući da režim EU bez viza zloupotrebljavaju državljani svih zemalja regiona.

Načelnik Uprave granične policije MUP Srbije Nenad Banović sastao se juče s oficirom za vezu Ambasade Nemačke u Beogradu Piterom Krabačem, koga je informisao o merama koje država preduzima kako bi se smanjio broj tražilaca azila, kao i da su na tom polju ostvareni značajni rezultati.

Banović ističe za Danas da je na tom sastanku konstantovano da u Nemačkoj postoji povećan broj ljudi koji traže azil, „ali dogovorili smo se da zajedničkim naporima rešimo taj problema“. „Očekujem sugestiju nemačkih zvaničnika da saradnjom dođemo do rešenja“, naglašava Banović.

Premijer Ivica Dačić rekao je juče da bi ukidanje bezviznog režima bilo „kontraproduktivno“, dodajući da je vizna liberalizacija „jedina konkretna stvar EU“ koju su građani Srbije videli u poslednjih nekoliko godina. On je kazao da suspenziju bezviznog režima traže Francuska i Holandija, „zemlje koje suštinski nemaju problem sa azilantima iz Srbije“. Dačić je predložio da Srbija iz budžeta plati troškove za 10.000 „lažnih azilanata“ koji su u zemljama EU. To bi, kako je ocenio, koštalo „nekoliko miliona evra“.

Belgijski ambasador Alan Kudicki istakao je juče da njegova zemlja ne želi da uvede vize srpskim državljanima. On je ukazao da su vlasti u Beogradu puno učinile na rešavanju tog problema, „koji još nije rešen“.

Poslanici DS zatražili su od ministra unutrašnjih poslova Dačića i drugih predstavnika Vlade da obaveste Skupštinu Srbije o merama koje nameravaju da primene da bi se smanjio broj „lažnih azilanata“.

„Svi smo svesni da bi usvajanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima značilo ozbiljnu opasnost za Srbiju. To bi najviše pogodilo upravo one segmente srpskog društva koji podstiču, promovišu i primenjuju reforme – studente, naučnike i poslovne ljude“, ocenila je Nataša Vučković, narodna poslanica demokrata.

Fajon: Izmena regulative dug proces

Tanja Fajon, izvestiteljka Evropskog parlamenta za viznu liberalizaciju, izjavila je za B92 da se nada da zemlje članice EU, i nakon usvajanja mehanizma za uvođenje viza, neće iskoristiti tu mogućnost. Ona je dodala da je proces izmene vizne regulative dug i da ga nije moguće izvesti ni za pola godine, a možda ni za godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari