Istražitelji Haškog tribunala ostaće u Beogradu još nekoliko dana, iako je juče završena dvodnevna poseta Srbiji glavnog tužioca suda u Hagu Serža Bramerca, kako bi razgovarali sa srpskim obaveštajnim službama i operativcima koji rade na hapšenju preostala dva haška begunca Ratka Mladića i Gorana Hadžića, saznaje Danas. Još postoje realne šanse da Srbija stekne status kandidata za članstvo u EU do kraja 2011, ali potpuno je neizvesno kada ćemo dobiti datum početka pregovora o pristupanju, ocenjuje za naš list Rasim Ljajić.

Serž Bramerc je juče, nakon niza sastanaka sa srpskim zvaničnicima na čelu s predsednikom Borisom Tadićem, istakao da hapšenje Mladića i Hadžića nema alternativu i da Srbija može i mora da uradi više po tom pitanju. On je naveo da je „radna hipoteza“ i dalje ta da se dvojica begunaca nalaze u Srbiji, ali da to ne isključuje druge mogućnsoti. „U svakom slučaju, ključ za hvatanje begunaca je u Beogradu“, naglasio je Serž Bramerc u obraćanju novinarima.

Predsednik Tadić rekao je da će Srbija nastaviti potragu za Mladićem i Hadžićem sve dok ih ne isporuči Tribunalu i istakao da se vlasti u Beogradu ponašaju kao da su haški begunci u Srbiji, kao i da će, ukoliko nisu, pomoći da oni budu locirani.

Predsednik, u obraćanju novinarima posle susreta s Bramercom, nije hteo da nagađa sadržinu izveštaja o saradnji Srbije s Haškim tribunalom koji će glavni tužilac 6. juna podneti Savetu bezbednosti UN , kao ni o rokovima za hapšenje begunaca, kao ni o tome kada će Srbija postati kandidat za prijem u EU. ”Bramercova sugestija je da treba učiniti više da se čitavom društvu objasni značaj saradnje s Tribunalom. To važi za medije i druge društvene institucije“, naveo je Tadić.

Prema rečima srpskog predsednika, završetak saradnje s Haškim tribunalom dao bi i dodatnu moralnu snagu Srbiji da zahteva sprovođenje istrage o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, na osnovu izveštaja Dika Martija. „Zbog toga, svi oni koji se protive saradnji s Tribunalom i smatraju da to nije u korist Srbije, prave neoprostivu grešku prema našoj zemlji i prema čitavom srpskom narodu”, upozorio je predsednik Tadić.

Rasim Ljaljić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, ističe za Danas da još postoje realne šanse da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU do kraja godine, ”ali ukoliko Bramercov izveštaj bude negativan, pitanje je kada ćemo dobiti datum početka pregovora o pristupanju”.

Ljajić je u utorak razgovarao s glavnim haškim tužiocem, koji je tom prilikom ukazao da i dalje ostaje otvoreno pitanje lociranja i predaje preostale dvojice begunaca, „što će biti istaknuto u njegovom predstojećem redovnom izveštaju SB UN“, saopšteno je posle sastanka. S druge strane, istaknuto je da nema nijednog zahteva haškog Tužilaštva na koji Beograd nije odgovorio u predviđenom roku, a obe strane su izrazile uverenje da će se ovakav trend nastaviti.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova i zamenik, istakao je posle susreta s Bramercom da su tužiocu „predstavljene sve kontinuirane aktivnosti i preneta potpuna opredeljenost Srbije za saradnju s Haškim tribunalom“. Dačić je novinarima rekao i da razgovor s nije bio „spektakularnog karaktera“, a da je Bramerca najviše zanimalo da li sve službe koje rade na lociranju haških optuženika imaju „zajedničku integrisanu strategiju i saradnju“.

Bruno Vekarić, zamenik tužioca za ratne zločine, ukazuje za Danas da je glavna tema razgovora Bramerca i tužioca Vladimira Vukčevića bilo, naravno, hapšenje Mladića i Hadžića. Vekarić navodi da se razgovaralo i o drugim predmetima koji se nalaze pred Tribunalom, kao što je i sporazum između tužilaštava Srbije i BiH o ustupanju dokaza. Kako kaže, Bramerc se interesovao i za srpski Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom i načinima na koje se primenjuje. Tužilac je bio zadovoljan sastankom s Vukčevićem, rekao nam je Vekarić.

Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju s Haškim tribunalom, kazao je juče da se Ratko Mladić, ukoliko je živ, dobro krije, očigledno bolje i od Osame bin Ladena. Ignjatović je za B92 ukazao da je Bramerc nezadovoljan saradnjom, jer su Mladić i Hadžić još na slobodi, ”a želeo bi da se to desi u vreme njegovog mandata”. Prema njegovoj oceni, „delimičan je uspeh“ za Srbiju to što će junski izveštaj Bramerca biti „manje-više isti“ kao u decembru prošle godine. Na pitanje o stavu delegacije Parlamenta Holandije da su zvaničnici Srbije previše optimistični po pitanju dobijanja statusa kandidata do kraja godine, Ignjatović je rekao da „nisu Holanđani jedini koji će o tome odlučivati“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari