Najnovije istraživanje javnog mnenja pokazuje da natpolovična većina građana Niša želi da jugoistok Srbije ima pokrajinske nadležnosti, što je potvrdilo opšti utisak da u Nišu jača svest o potrebi za autonomijom ovog regiona, kaže za Danas Zdravko Stojnić, predstavnik niške agencije „Lubris M i Extratim“, koja je istraživanje sprovela krajem jula i početkom avgusta.


– Na pitanje da li bi voleli da jugoistok Srbije dobije iste nadležnosti kao i Vojvodina, 52,7 odsto ispitanika odgovorilo je pozitivno, dok je samo 18,1 odsto bilo protiv (29, 2 je kazalo da „nema komentar“). Ovakav rezultat, kao i njihova objašnjenja „na terenu“ pokazuju da su građani Niša ozbiljno nezadovoljni statusom ovog dela Srbije, posebno ekonomskim. Njih tišti ne samo što žive loše, već i lošije od nekih drugih u Srbiji, kaže Stojnić, dodajući da je istraživanje sprovedeno na reprezentativnom uzorku od 1280 ispitanika sa teritorije grada.

Istraživanje je pokazalo i da potreba za autonomijom, odnosno decentralizacijom Srbije „nije u vezi sa stranačkom politikom“ jer je „imaju glasači svih stranaka“. Ispitanici su, istovremeno rad regionalnih stranaka, koje se pored ostalog zalažu i za autonomiju jugoistoka Srbije, ocenili niskom ocenom, pošto samo 17,6 odsto smatra da one rade „dobro“, a 40 odsto misli da rade „nedovoljno dobro“ i „loše“.

Stojnić kaže da to može da znači da regionalne stranke nisu dovoljno zastupljene u medijima, što inače smatra 30 odsto ispitanika, ali i da „nisu našle pravi način borbe“ za svoju poziciju i birače.

Pad rejtinga napednjaka i G17 plus

Prema ovom istraživanju, najveći rejting u Nišu još uvek ima SNS (28,3 odsto), a slede DS (21,4), SPS (8,9), DSS (8,7), G17 plus (7,6), LDP (7,4) i SRS (pet odsto). Pošto Lubris jednom mesečno proverava političko raspoloženje građana Niša od februara ove godine, Stojnić kaže da je uočljiv pad rejtinga SNS i G17 plus, a DS, DSS, SPS i SRS su uz manje oscilacije uglavnom na istom nivou, a stalno, mada sporo povećanje beleži jedino LDP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari