Holandski parlament i vlada trebalo bi da 13. oktobra zauzmu stav prema srpskoj kandidaturi za članstvo u EU, jer je za taj dan u Donjem domu tamošnje skupštine zakazana rasprava o Srbiji na koju su pozvani premijer i ministar spoljnih poslova, rečeno je Danasu u parlamentu Holandije.

Naši sagovornici iz Odbora za evropske poslove naglašavaju da bi debata mogla da bude pomerena ukoliko do tada u Hagu ne bude izabrana nova vlada, što bi moralo da bude poznato do ponedeljka, 11. oktobra. Podsetimo, kandidatura Srbije uvršćena je u dnevni red zasedanja Saveta ministara EU 25. oktobra u Luksemburgu.

Vlada Srbije za sada nema nikakvih naznaka o tome šta će Holandija odlučiti, rekli su Danasu izvori iz Vlade. Oni, međutim, ističu da će stav te zemlje u velikoj meri zavisiti od poruka koje tokom posete Beogradu, 12. i 13. oktobra, bude poslala državna sekretarka SAD Hilari Klinton. Prema rečima naših sagovornika, ukoliko Klintonova bude imala blagonaklon stav prema nastavku integracija Srbije, postoji mogućnost da Holandija ne stopira prosleđivanje srpske kandidature Evropskoj komisiji. Holandija je „uvek bolje reagovala na pritiske koji su dolazili iz Amerike, nego na pritiske iz EU“, smatraju u Vladi Srbije.

Danasovi sagovornici iz srpskih vlasti navode da će, prema informacijama koje stižu iz Holandije, ministar spoljnih poslova i u novoj holandskoj vladi biti Maksim Ferhagen, koji zastupa tvrd stav da se Srbiji ne može omogućiti napredak ka EU bez hapšenja Ratka Mladića. Oni kažu da nije isključeno da bi Ferhagenu aktuelna uloga pregovarača u formiranju nove vlade mogla doneti i mesto ministra.

Sudeći prema prekjučerašnjem nastupu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca pred Odborom za evropske poslove holandskog parlamenta, ozbiljne su šanse da stav te zemlje prema Srbiji bude negativan. Bramerc je, podsetimo, ponovio da nije u potpunosti zadovoljan saradnjom Beograda s Tribunalom, da su Ratko Mladić i Goran Hadžić „u domašaju“ srpskih vlasti, čije operativne aktivnosti međutim nisu dovoljno efikasne, i takođe je istakao „uslovljavanje i pritisak“ na Srbiju treba da ostanu ključni metod. S druge strane, evropski komesar za proširenje Štefan File je pozvao Holandiju da podrži prosleđivanje srpske kandidature EK i dodao da se time ne bi ugrozila mogućnost eventualnih daljih uslovljavanja Srbije saradnjom s Tribunalom.

Srpski zvaničnici su u izjavama medijima rekli da su iznenađeni novim kritičkim istupom Serža Bramerca, mada je on gotovo doslovce ponovio stavove koje je pre par sedmica saopštio novinarima u Hagu. Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da očekuje da će Bramerc, prilikom posete Beogradu 8. novembra, razjasniti čime je tačno nezadovoljan. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom Rasim Ljajić bio je direktniji, istakavši da su Bramercove izjave pred holandskim parlamentarcima „iskakanje na politički teren“.

– Iako je Bramerc dosta bežao da se njegov mandat označi političkim, ovo jeste iskakanje na politički teren. Ako u holandskom parlamentu traži politički pritisak na Srbiju, to je čista politika – rekao je Ljajić novinarima u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari