Premijer Srbije Aleksandar Vučić predstaviće danas u Berlinu, na konferenciji o Zapadnom Balkanu, projekat rekonstrukcije pruge Novi Sad – Subotica, pored plana o modernizaciji pruge Beograd – Bar, saznaje Danas.

Reč je o projektu, koji je deo šireg regionalnog plana izgradnje i povezivanja pruge Beograd – Podgorica – Bar – Skadar – Tirana. Ove saobraćajnice, za koju premijer Srbije zajedno sa premijerima Crne Gore i Albanije, Milom Đukanovićem i Edijem Ramom, traži finansijsku podršku od Evropske unije, podrazumevaju i uključenje Kosova, koje bi jednim krakom trebalo da se poveže na glavnu prugu.

Naši sagovornici smatraju da bi „povezivanje ovih država – Mađarske, Srbije, Crne Gore, Albanije, plus Kosovo – moglo da se prepozna kao strateški projekat od regionalnog značaja za koji bi evropski partneri mogli da se zainteresuju“.

„To bilo strateški značajno ne samo za Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo, već i države centralne Evrope – Mađarsku, Slovačku i Češku. Na taj način otvorio bi se novi značajniji lučki centar na jugu Jadrana – luka Bar“, ističu za Danas izvori bliski Vladi Srbije.

Tražiće se finansijska pomoć za realizaciju, ali i politička podrška koja može da bude i uključenje partnera, pa i pomoć pri dobijanju kredita kod finansijskih institucija za strateške infrastrukturalne projekte.

Kako saznajemo, Aleksandar Vučić predstaviće ukupno pet projekata u Berlinu. Među tim projektima nalaze se i oni koji podrazumevaju saradnju sa Makedonijom i Bosnom i Hercegovinom, odnosno Republikom Srpskom.

„Vučić je otišao u Berlin sa planom od pet tačaka, što zapravo znači predstavljanje ukupno pet projekata“, naglašavaju Danasovi sagovornici.

Premijer Vlade Srbije doputovao je juče u Berlin i na početku posete sastao sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom. Obraćajući se novinarima nakon sastanka, premijer Vučić je izjavio da je ovo ključna adresa i da je razgovor sa nemačkim ministrom Milerom bio izuzetno važan za Srbiju. Tema sastanka bila je podrška u grantovima i mekim kreditima, koje Nemačka planira za Srbiju do kraja godine, u iznosu od 140 miliona evra, a bilo je reči i o temama iz oblasti energetike, komunalnih usluga i poljoprivrede.

Vučić je istakao da je tokom susreta zatražio pomoć i podršku Milera za projekte u obrazovanju, posebno mladih, kao i projekte za razvoj preduzetničkog duha.

„Pohvalili smo se smanjenjem nezaposlenosti u Srbiji i to tako što smo u poslednjih pet meseci svakog narednog meseca imali manji broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mesec. Međutim, mladi su nam i dalje problem. Tražimo rešenja za promenu obrazovnog sistema kako bi mladi ljudi u školama već bili spremni za posao. Za to nam je neophodna pomoć Nemačke“, istakao je Vučić.

Inače, dan posvećen Zapadnom Balkanu počeće konferencijom ministara privrede, koju će otvoriti nemački ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel. Na dva panela razmatraće se pitanja energetike, tehnologije, infrastrukture, podsticanje zapošljavanja, male i srednje privrede kao i investicija.

Zatim će se sastati ministri inostranih poslova regiona, a potom će biti održan zajednički skup u sedištu nemačke kancelarke Merkel sa premijerima regiona i predsednikom Evropske komisije Žoze Manuelom Barozom. Iz Brisela stiže i komesar za proširenje Štefan File, koji će učestvovati na sastanku ministara spoljnih poslova, dok će se komesar za energetiku Ginter Etinger sresti sa predstavnicima privrednih subjekata iz regiona.

Kako je najavljeno u Briselu, evropska trojka ima za cilj da podrži evropske integracije regiona, dok je u susret skupu Angela Merkel poručila da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja potrebnih reformi.

Angela Merkel će, nakon što je 15. jula u Dubrovniku učestvovala na Samitu šefova država Zapadnog Balkana u okviru procesa Brdo – Brioni, zajedno sa ministrom privrede Zigmarom Gabrijelom i ministrom spoljne politike Frankom-Valterom Štajnmajerom primiti šefove vlada, ministre spoljnih poslova i privrede šest država Zapadnog Balkana, kao i Hrvatske i Slovenije, koje su članice EU.

U susret skupu, Merkel je poručila da sve zemlje regiona imaju evropsku perspektivu, a da članstvo zavisi od brzine sprovođenja potrebnih reformi. Kako je objasnila, nemačka vlada odlučila je da organizuje konferenciju, povodom 100. godišnjice početka Prvog svetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari