Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić boraviće 12. maja na Kosovo gde će razgovarati sa Srbima koji tamo žive o sprovođenju briselskog sporazuma. Njegova namera je, kako je rekao, da poseti pre svega sever KiM, ali i mnoga mesta južno od Ibra. On je rekao da mu je savest mirna i da se ne plaši suda svog naroda, ma kakve planove imaju za njegov doček na Kosovu, pa makar ga gađali paradajzom, jajima ili kamenjem.


Prema njegovim rečima, Vlada neće posegnuti za mehanizmima kojima bi bile ukinute institucije Srbije na Kosovu. On je ukazao da će primena sporazuma iz Brisela biti teška i zbog toga što EU i Priština pokušavaju da u sprovođenje plana ubace i nešto što ne postoji u sporazumu i nije u njegovom duhu.

Vučić je poručio da Srbija ima brojne mehanizme za implementaciju briselskog sporazuma, ali da to želi da radi u dogovoru sa legitimnim predstavnicima Srba sa KiM.

– Država ne želi da pokazuje ni silu ni moć, ne zato što nije jaka, naprotiv, zato što je jaka i zato što oni koji je vode su mnogo jači od onih koji joj se suprotstavljaju. Zato pružamo ruku i želimo da razgovaramo – rekao je Vučić nakon posete 250. raketnoj brigadi u selu Zuce kraj Beograda.

Prvi potpredsednik Vlade je ukazao da se svaki dan čuju optužbe kako bi mnogi bolje rešili problem Kosova od aktuelne vlasti, ali da bi, oni koji to misle, pristajali i na lošije sporazume.

On je najavio i razgovor sa Srbima južno od Ibra i dodao da tu ima problema legalnosti i legitimiteta, jer u nekim opštinama ima i po tri-četiri rukovodstva.

Vučić bi, pre odlaska na KiM, s premijerom Ivicom Dačićem sutra trebalo da primi političke predstavnike Srba sa severa KiM. Mada je Dačić rekao da bi na sutrašnjem sastanku moglo da se razgovara samo o detaljima primene Sporazuma, izvori Danasa tvrde da Srbi sa severa nemaju ništa novo da kažu državnim zvaničnicima, osim ôneö dogovoru iz Brisela.

Zvaničan zahtev da učestvuju na ovom sastanku Vladi su uputili i predstavnici srpskih opština južno od Ibra, koji su „zbog protokola“ 30. aprila ostali ispred zgrade u Nemanjinoj 11. Oni podsećaju da južno do Ibra živi dve trećine Srba koji su ostali na KiM i traže da kao „zakoniti predstavnici građana u neposrednom razgovoru iznesu mišljenje o Sporazumu“.

Istog dana kada će Dačić i Vučić primiti Srbe sa KiM, u Brisel putuje tim Srbije za sprovođenje spornog Sporazuma. DSS je najavila da će u sredu Ustavnom sudu Srbije predati inicijativu za ocenu ustavnosti briselskog sporazuma.

Tačijeva podrška

Kosovski premijer Hašim Tači podržao je posetu Aleksandra Vučića severu Kosova. On je novinarima rekao da je Vučićeva poseta „angažovanje u okviru olakšavanja i ubeđivanja Srba sa severa da je Sporazum jedino rešenje za njihovu budućnost“ i da Priština „treba da podrži sve koji mogu da utiču i ubede ljude da prihvate Sporazum“.

Nije se odustalo od rekonstrukcije Vlade

Aleksandar Vučić je, gostujući na jednoj televiziji Pink, zamerio ministrima što ne pokazuju spremnost da žrtvuju svoje vreme u danima praznika, kakav je bio juče. Vučić je rekao da se od rekonstrukcije Vlade nije odustalo i ponovio da vanredni izbori nisu prioritet. „Vlada je radila dobro, (premijer Ivica) Dačić je radio dobro, ali ako neko izrazi sumnju u legitimnost Vlade, mi smo spremni za sve, jer niko ne želi da sedi u Vladi da bi pravio lične kombinacije i bogatio se“, kazao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari