Potpredsednik Skupštine Kosova Petar Miletić izjavio je za Danas da će se o raspuštanju kosovskog parlamenta raspravljati iduće nedelje. On kaže da nema političkog dogovora parlamentarnih stranaka da se pre raspuštanja u skupštini raspravlja o formiranju oružanih snaga Kosova.


Prema pisanju prištinskog dnevnika Koha ditore, za ponedeljak je najavljen sastanak Predsedništva Skupštine na kome će se odlučivati o zahtevu kosovskog premijera Hašima Tačija da se na dnevni red sednice stave ustavne promene koje će omogućiti formiranje oružanih snaga. Isti izvor tvrdi da se tome protivi najveća opoziciona parlamentarna stranka kosovskih Albanaca DSK.

Tači tvrdi da, kada je reč o budućoj vojsci Kosova, manjinske zajednice više nisu prepreka, jer su prihvatile „određena rešenja za rezervisana skupštinska mesta“, kao i da ima „zeleno svetlo“ Ustavnog suda. Prema njegovim rečima, na ime rezervisanih mesta za manjinske zajednice njegova DPK trebalo bi da ustupi dva, a DSK jedno poslaničko mesto, što ne prihvata stranka Ise Mustafe.

Rada Trajković, poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, kaže za Danas da „medijska kampanja o raspuštanju parlamenta predstavlja dimnu zavesu za usvajanje spornih zakona“. Ona ne isključuje mogućnost da se o vojsci Kosova raspravlja pred sadašnjim skupštinskim sazivom, kao i da „neki srpski predstavnici pregovaraju s Tačijem“, iako su svi srpski poslanici napustili parlament zbog neslaganja s promenama izbornog zakona. Prema njenim rečima, na datum raspuštanja skupštine uticaće predizborna matematika lidera kosovskih Albanaca i stav Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari