Liga socijaldemokrata Vojvodine i Nova demokratska strana neće rušiti vlast premijera Vojvodine Bojana Pajtića i ne postoji mogućnost da se ta odluka promeni, bez obzira na sastanke i pregovore koje Savez vojvođanskih Mađara vodi sa Srpskom naprednom strankom i ostalim članovima Skupštine Vojvodine, tvrde za Danas u LSV.

Te tri stranke trenutno imaju većinu u Skupštini Vojvodine od 64 poslanika. S druge strane, Igor Mirović, potpredsednik SNS, u izjavi za Danas kaže da je ovo tek početak razgovora i da „niko ne zna šta će biti za deset ili dvadeset dana“. On napominje i da ukoliko ove tri stranke budu nastavile „da vladaju golim brojem, mi ćemo biti snažna opozicija“.

„Mi smo još pre deset dana imali predsedništvo stranke na kojem smo usvojili dosadašnji dogovor sa DS i NDS i dali rok od 30 dana da se ti pregovori o budućoj prekomponovanoj vlasti završe. Tražili smo od naših koalicionih partnera DS i NDS da počnemo već da sprovodimo te političke delove koji su usaglašeni“, ističe za Danas Branislav Bogaroški, potpredsednik LSV.

Upitan da li ipak postoji mogućnost da promene odluku i da se priklone tom bloku koji stvara oko SNS, Bogaroški kaže: „Odluka Predsedništva LSV je više nego jasna“.

„Prihvaćeno je ono što je dogovoreno. Uspostavljen je dogovor oko suštinskih pitanja, političkih principa i pravca političkog delovanja, načina funkcionisanja pokrajinske vlasti i izgleda buduće vlade Pokrajine. Ostalo je još da se reše pitanja u vezi sa preuzimanjem odgovornosti. Što se nas tiče, mi nastavljamo u tom pravcu. I mislim da tu neće biti nikakvih problema“, zaključuje Bogaroški.

Igor Mirović, potpredsednik SNS, za Danas kaže da Vlada Bojana Pajtića nema suštinski kapacitete za vođenje Pokrajine i donošenje važnih odluka, iako ima većinu u vojvođanskom parlamentu.

„Vlast Bojana Pajtića vlada pukim brojem poslanika. Ona nema suštinski kapacitet za ozbiljan rad, a dokaz tome su stalne međusobne optužbe članica sadašnje vladajuće koalicije. Da mogu da se dogovore, oni bi odavno definisali svoje odnose. Ovaj sastanak je pokazao da DS, LSV i NDS uopšte ne zanima napredak Vojvodine i rešavanje važnih problema poput zakona o nadležnostima ili finansiranju – navodi Mirović, upitan kako je Vlada Vojvodine pala kada Pajtić i dalje ima većinu.

Na pitanje kako stranke koje su razgovarale planiraju da urade neophodan posao kada nemaju potrebnu većinu, on kaže da je ovo tek početak razgovora i da niko ne zna šta će biti za deset ili dvadeset dana.

– Ukoliko oni budu nastavili da vladaju golim brojem, mi ćemo biti snažna opozicija. Ustav i zakoni nam omogućavaju i vanparlamentarnu borbu, na primer protestna okupljanja, međutim, mi nećemo da budemo kao DS – ističe Mirović.

Sudeći po broju poslanika koje ove tri stranke imaju u Skupštini Vojvodine, i bez SVM, imaju većinu. DS trenutno ima 49 poslanika, LSV deset i NDS pet, što je u zbiru 64. Ukupan broj poslanika u pokrajinskom parlamentu je 120. S druge strane, broj poslanika SNS je 29, SPS ima 12, SVM broji sedam poslanika, što u zbiru, čak i uz podršku DSS (tri poslanika) i SRS (pet poslanika) nije dovoljno za izglasavanje nepoverenja aktuelnoj vlasti Bojana Pajtića.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor zadovoljan je jučerašnjim sastankom s predstavnicima SNS, SPS, DSS i SRS oko rešavanja krize u Vojvodini. On je naveo da je na sastanku predloženo formiranje vlade koju bi činile sve političke stranke, pa „do nekih drugih mogućnosti“, i da je dogovoreno da se razgovori nastave za desetak dana, kao i da učesnici razgovora žele da im se DS, LSV i NDS priključe u daljem dijalogu. Pastor je rekao da je o toku sastanka obavestio predstavnike DS. Na pitanje da li će na isti način obavestiti i predstavnike LSV i NDS, on je rekao da neće.

Brojevi

Demokratska stranka – 49 poslanika

Srpska napredna stranka – 29 poslanika

Socijalistička partija Srbije – 12 poslanika

Liga socijaldemokrata Vojvodine – 10 poslanika

Savez vojvođanskih Mađara – 7 poslanika

Nova demokratska stranka – 5 poslanika

Srpska radikalna stranka – 5 poslanika

Demokratska stranka Srbije – 3 poslanika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari