Onaj ko smatra da SNS u Vojvodini promoviše govor mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja, i time praktično kaže da SNS stoji iza ovakvih napada, morao bi jasno da kaže kada i gde i kako je to SNS radio.

Iako ne koristim takav rečnik, moram da kažem da Bojan Pajtić laže, jer za te svoje izjave nema dokaze i govori bez argumenata, kaže za Danas Igor Mirović, potpredsednik SNS, povodom izjave premijera Vojvodine Bojana Pajtića da je vlast u Republici odgovorna za talas nasilja koji se dogodio u Pokrajini nakon prošlonedeljne utakmice Srbija – Albanija.

Zašto je do talasa nasilja došlo baš i samo u Vojvodini?

– Sticaj je okolnosti što su se ti napadi dogodili baš u Vojvodini jer u Pokrajini ne postoji nikakva posebna klima i uslovi koji se razlikuju od centralne ili južne Srbije. Postoje samo pojedinci koji krše zakon i pokazuju svoje kriminalno lice. Nema podataka da u Vojvodini postoje organizovane grupe koje se bave takvim stvarima. Onaj ko smatra da SNS u Vojvodini promoviše govor mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja, i time praktično kaže da SNS stoji iza ovakvih napada, morao bi jasno da kaže kada i gde i kako je to SNS radio.

Ko je odgovoran za to što se dešava?

– Godinama smo živeli u krhkom političkom miljeu, koji je sada počeo da dobija stabilne osnove, te lako obična provokacija, kakva se dogodila na stadionu JNA, izaziva ne samo u Srbiji nego i u regionu, Crnoj Gori, Makedoniji i KiM, burne reakcije onih koji žele da čine krivična dela. Zato moramo politički delotvorno da radimo na stabilizaciji tog krhkog miljea, kako bi on dugoročno bio sigurniji i predvidljiviji.

Premijer Vojvodine i lider DS Bojan Pajtić smatra da je odgovorna SNS jer kako kaže „već dve godine u Vojvodini promoviše govor mržnje i verbalnog i fizičkog nasilja“?

– Iako ne koristim takav rečnik, moram da kažem da Bojan Pajtić laže, jer za te svoje izjave nema dokaze i govori bez argumenata. Nikada nismo koristili vanparlamentarna sredstva borbe niti grubu reč osim u situacijama kada smo govorili o teškim zloupotrebama. Sebi smo dakle ograničavali pravo koje nam dopuštaju zakon i Ustav, i nismo koristili vanparlamentarne načine borbe kada smo nastojali da on ode s vlasti u Vojvodini. On se nije usudio čak ni da osudi provokaciju na stadionu.

Zamenik predsednika LSV Bojan Kostreš kaže da država godinama nije reagovala. Slažete li se s tom ocenom?

– Država je reagovala, ali kasno. Možemo se složiti da treba raditi preventivno kako bismo te negativne pojave sprečili. Vlasnik jedne pekare je zvanično pisao policiji i tražio zaštitu, a policija mu je takođe dopisom odgovorila da ne može da ga zaštiti. To je propust policije i ne dopada mi se način na koji je policija reagovala u tom slučaju. Međutim, policija je sada reagovala efikasnije neko ikad. Ipak, treba raditi na preventivi koja je najvažnija.

Vučić: Iza napada ne stoji ozbiljna organizacija

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da iza napada na pekare Albanaca i Goranaca ne stoji ozbiljna organizacija i da su napadači maloletnici i mlađi punoletnici i najavio da će do kraja dana biti uhapšeni svi osumnjičeni. „Neki su bili u alkoholisanom stanju, neki ne. Samo za jednu pekaru nisu otkriveni napadači i mislim da ćemo tokom dana taj slučaj rešiti“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Halimi: Drastično smanjena prava Albanaca

„Nakon fudbalske utakmice Srbije-Albanija, kao i 2008. godine, došlo je do teških napada na Albance i njihovu imovinu. Šta je Vlada Srbije preduzela da spreči dalja oštećenja imovine i ugrožavanje života Albanaca? Tražim od vlade da obezbedi izveštaj o preduzetim merama po pitanju nadoknade štete i o pravcu kažnjavanja odgovornih“, rekao je juče Riza Halimi, poslanik grupe SDA Sandžak , u okviru sednice parlamenta Srbije, posvećene poslaničkim pitanjima.

0202

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari