U isčekivanju da Ustavni sud Kosova do 18 septembra donese konačnu odluku o ustavnosti konstitutivne sednice novog saziva kosovskog parlamenta i izbora lidera DSK Ise Mustafe za predsednika Skupštine, u političkim krugovima sve više tipuju na dva moguća raspleta – nove vanredne parlamentarne izbore, koje zagovara Samoopredeljenje, ili politički dogovor o širokoj albanskoj koalciji, za koju svi tvrde da je moguća samo pod pritiskom međunarodne zajednice.

Suprostavljeni interesi vodećih država Zapada na Kosovu i Metohiji, pre svega SAD i Nemačke, za mnoge su glavni uzrok agonije oko formiranja nove vlade.

Azem Vlasi, politički analitičar iz Prištine, smatra da bi novi izbori promenili odnos snaga na kosovskoj potičkoj sceni, ali da je sada teško prognozirati u čiju korist. Preme njegovoj oceni, odluka Ustavnog suda da privremeno suspenduje izbor Mustafe znači da će proći još puno vremena do konstitusanja Skupštine Kosova, čiji izbor predsednika niko neće moći da ospori.

– To se neće dogoditi pre septembra. Do tada su moguće nove kombinacije, ali u svakom slučaju na kraju će odlučivati brojke. Trenutno teško da bi moglo da dođe do koalicije DPK Hašima Tačija, DSK Ise Mustafe i AZBK Ramuša Haradina, jer su sve strane postavile čvrste „crvene linije“, preko kojih bi mogle da pređu samo pod pritiskom međunarodne zajednice, kako bi se izbegli novi izbori – objašnjava Vlasi za Danas.

Dok pojedini prištinski mediji tvrde da sam Tači, zahvaljući odluci Ustavnog suda, „vodi Kosovo ka novim izborima na jesen“, Dušan Janjić, politički analitičar iz Beograda, veruje da je dogovor DPK, DSK i AZBK moguć – Mustafa bi ostao predsednik Skupštine, a Tači i Haradinaj bi se do 18. septembra nagodili čak i o skraćenju mandata predsednice Kosova Atifete Jahjage.

– Neće biti vanrednih izbora na Kosovu. Međunarodnoj zajednici to ne odgovara, jer bi to značilo još šest meseci tehničke vlade, zastoj u briselskim pregovorima i infiltriranje Rusije u događaje na KiM – procenjuje Janjić.

Stav da Zapad neće dozvoliti nove kosovske izbore deli i bivši ministar za KiM Goran Bogdanović. On smatra da „ni jedna kosovska vlada bez Tačija neće biti stabilna“.

– Tači je pregovarao u Briselu, sledi primena Briselskog sporazuma za koju je pitanje da li će druge stranke imati političku volju i hrabrost. Srpska lista je prenaglila sa podrškom Isi Mustafi, pogotovo što tome nije prethodio nikakav koalicioni sporazum koji bi garantovao rešavanje pitanje povratka Srba imovine Srbije, statusa SPC… Šta će da rade ako Tači formira većinu? Srbi ne mogu tako blanko da daju podršku bilo kome samo da bi bili u vlasti i da bi se nekoliko ljudi prikazalo kao bitan faktor u Vladi i Skupštini Kosoava – kaže Bogdanović za naš list.

Prema oceni Rade Trajković iz Evropskog pokreta Srba sa KiM, nijedna kosovska vlada, ako u noj ne budu Tačijeva DPK i Samoopredeljenje, neće biti stabilna, niti će moći da obezbedi u parlamentu dvotrećinsku većinu za najavljenu promenu Ustava i donošenje zakona. Trajkovićeva upozorava da Srbi ne treba da se direktno mešaju u unutaralbanske sukobe, jer će „bezbednosna cena za njih biti previsoka“.

Beograd ne spekuliše

U Kancelariji za KiM Vlade Srbije Danasu je rečeno da „Beograd u ovom političkom procesu ne spekuliše potencijalnim koalicionim partnerima, nego se bavi isključivo državnim prioritetima i ciljevima koje srpska zajednica učešćem u radu pokrajinskih institucija može da ostvari“. „Srbija se opredelila da kroz proces učešća u pokrajinskoj vlasti preuzme značajan deo odgovornosti od kojih zavisi bezbednost, ekonomska održivost i kvalitet života celokupne srpske zajednice na prostoru pokrajine“, kažu u Kancelariji za KiM i negiraju tvrdnje potpredsednice Vlade Kosova Edite Tahiri da je Marko Đurić 22. jula u Briselu prihvatio uklanjanje svih barikada u severnom delu Kosovske Mitrovice, uključujući i „Park mira“. Beograd tvrdi da su izjave Tahirijeve „u svrsi dnevnopolitičkih aktivnosti njene političke opcije u procesu formiranja pokrajinske vlade“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari