Liberalno-demokratska partija utvrdila je programsku platformu za razgovore o ključnim tačkama politike nove vlade, koja služi za nastavak razgovora LDP o formiranju buduće vladajuće koalicije.



Predsedništvo LDP objavilo je da se ta stranka zalaže da Srbija dobije jaku, efikasnu i dinamičnu vladu, koja će moći da vodi zemlju ka EU neuporedivo brže nego do sada i da sprovede efikasne i fer reforme u privredi kroz jačanje tržišne ekonomije, dok će se sva sporna pitanja s potencijalnim koalicionim partnerima rešavati uz poštovanje međusobnih političkih razlika.

Nijedna stranka u budućoj vladi neće moći da vodi isključivo svoju stranačku politiku, ističe se u saopštenju LDP. Za ovu partiju su međusobno povezani i uslovljeni budući pravci u evropskoj, unutrašnjoj i takozvanoj nacionalnoj politici, kao i u oblasti ekonomije i socijalne politike.

„Nema uspešnih evropskih integracija bez konkretne i odgovorne politike prema Kosovu i regionu, kao što nijedno poboljšanje u ekonomskom i socijalnoj politici ne može da se izvede bez izgradnje efikasnih institucija i vladavine prava, prihvatanja vrednosti EU i promene postojećeg političkog, društvenog i ekonomskog modela“, navodi se u saopštenju.

Kao posebne prioritete LDP ističe završetak reforme pravosuđa uz puno poštovanje standarda EU i nastavak demokratizacije medijskog života kroz usvajanje novih zakona usaglašenih sa evropskom praksom, domaćim i međunarodnim institucijama i medijskim udruženjima.

Pitanje priznanja nezavisnosti Kosova u ovom trenutku pred Srbiju niko ne postavlja, navodi LDP i konstatuje da „ukoliko se to pitanje postavi, odgovor neće moći da daju stranke niti vlada, već je to pitanje o kome će se izjašnjavati čitavo društvo“. U tom slučaju, navodi LDP u saopštenju, „izaći ćemo s jasnom politikom koja će voditi računa o interesima Srbije, značaju koji Kosovo ima za srpski narod i interesima Srba na Kosovu, ali i kosovskih Albanaca sa kojima ti Srbi žive i od kojih takođe životno zavise“.

U odnosu prema Republici Srpskoj, LDP je posvećen stabilnosti regiona, pri čemu poseban značaj pridaje izgradnji mnogo boljih unutrašnjih odnosa u BiH, uz uvažavanje svih garancija koje građanima, narodima i entitetima u njoj obezbeđuje Dejtonski sporazum. „Ne prihvatamo tezu da su međusobno suprotstavljeni i da se isključuju opstanak RS i istovremena transformacija čitave BiH u normalnu evropsku zemlju 21. veka“, stav je LDP.

Spisak ekonomskih prioriteta

Ključnim pitanjem uspeha buduće vlade LDP smatra ekonomiju, zbog čega će insistirati na promeni dosadašnjeg neefikasnog privrednog modela, restrukturiranju, promeni sistema upravljanja i profesionalizaciji javnih preduzeća, kvalitetnoj poreskoj reformi, strogoj budžetskoj disciplini, liberalizaciji tržišta i razvoju konkurencije. Ova partija ukazuje na to da treba prekinuti s praksom poistovećivanja ekonomske i socijalne politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari