Postoji idealizacija ili tendencija idealizacije ponašanja Rusije prema Srbiji u ovdašnjoj javnosti.

Odluka Rusije da smanji isporuke gasa za 28 odsto zbog toga što je Srbija odbila da se obaveže da će država vratiti dug od 200 miliona dolara do marta meseca sledeće godine, biće jedan od krunskih dokaza za domaće javno mnjenje da i za Ruse važi ljubav za ljubav, sir za pare, ocenjuje za Danas Ivo Visković, bivši ambasador Srbije u Nemačkoj.

Kako je Danas izvestio u jučerašnjem izdanju, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin odlučio je, nakon posete Srbiji, da smanji Srbiji isporuku gasa za 28 odsto. Putin je tu odluku doneo nezadovoljan ishodom posete Beogradu, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić odbio da potpiše protokol kojim se reguliše vraćanje duga za ruski gas do marta meseca sledeće godine, u iznosu od oko 200 miliona dolara. Premijer je, tvrde Danasovi izvori bliski Vladi Srbije, odbio da potpiše garancije da će Srbija do marta vratiti taj dug, jer smatra taj Putinov zahtev neumesnim i nefer, s obzirom na činjenicu da Rusija preko Naftne industrije Srbije uveliko profitira na Srbiji.

Vučić je Putinu, prema Danasovim saznanjima, kao razlog za odbijanje da potpiše obavezujući dokument, kojim bi Srbija trebalo da vrati dug do marta sledeće godine, naveo činjenicu da Rusija uzima ogroman profit preko NIS, što je omogućio štetan ugovor o prodaji te kompanije sklopljen između Rusije i Srbije 2008. godine.

Na pitanje da li je Putin zauzeo ovako tvrd stav prema Srbiji jer je očekivao veću privrženost i svrstavanje u jeku sukoba na relaciji Rusija – EU – Amerika, Danasov sagovornik Ivo Visković kaže: „Svako očekivanje da Srbija bude više naklonjena Rusiji je u domenu naučne fantastike jer više od ovoga ne možemo, a da jako ne naškodimo odnosima sa evropskim partnerima“.

„EU je već na ivici strpljenja zbog odnosa Srbije i Rusije i odbijanja da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa evropskom, odnosno uvede sankcije Rusiji. Kada bismo izlazili još više u susret Rusiji, to bi bio povod za akcije koje nama i te kako mogu da štete. Dakle, ni rusko rukovodstvo ne bi moglo da očekuje da se ponašamo blagonaklonije prema njima“, ističe Visković.

On napominje da Rusija gleda isključivo svoje interese.

„Postoje simpatije po verskoj, kulturnoj, ideološkoj osnovi, ali to sve nema nikakav značaj u odnosu na čist interes. U tom smislu, Rusija je očekivala da će se Srbija ponašati na način koji Rusiji odgovara, imajući u vidu totalnu zavisnost od ruskog gasa. Ona, pritom, ne vodi računa što se Srbija nalazi u teškoj situaciji i da ne može da plati taj dug“, naglašava Visković.

Prema njegovim rečima, Putin je možda potegao pitanje duga da bi mogao Zapadu da kaže da se ponaša principijelno kada pritiska Ukrajinu da plati dug.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da neće biti problema sa snabdevanjem gasom i da građani Srbije ne treba da brinu.

„Sve vezano za isplatu naših dugova umećemo da rešimo sa ruskim partnerima i da nađemo rešenje u korist građana Srbije“, rekao je premijer, odgovarajući na pitanje novinara o gasnoj krizi sa Rusijom.

On je u intervjuu za magazin „Biznis nju Jurop“ rekao da Srbija ne pokušava da balansira svoje ambicije prema EU i svoje bliske veze s Rusijom. Kako se navodi u tekstu, Vučić je dao snažan nagoveštaj da Srbija neće dalje graditi kontroverzni gasovod „Južni tok“ dok se to pitanje ne reši između EU i Rusije.

„Ako se oni oko toga usaglase, mi ćemo ga imati, omogućićemo taj projekat. Ako ne postignu dogovor, mi nećemo nikome naneti štetu, pogotovu ne našim evropskim prijateljima. Napravili smo dobar ugovor sa Rusijom, ali nismo počeli sa izgradnjom“, rekao je Vučić.

„Mi ne balansiramo“, naglasio je on i dodao, „Kao što sam rekao i pred Vladimirom Putinom – ne zato što sam ovde (u Britaniji), naš strateški cilj jeste naš put ka EU. I nikoga ne lažem, svi političari širom sveta to znaju.“

„Imamo dovoljno gasa“

Količine gasa koje sada dobijamo iz Rusije uz domaće proizvodnju i malim delom uz rezerve iz Banatskog Dvora trenutno su dovoljne za potrebe potrošača u Srbiji, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić, koji očekuje da će problem biti rešen za sedam dana, kada srpska delegacija otputuje u Moskvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari