Administracija predsednika Baraka Obame je shvatila da mora odlučnije da podrži Srbiju na njenom putu ka evropskim integracijama. Na to je Hilari Klinton posetom Beogradu i želela da ukaže, jer SAD vide našu zemlju kao jednog od glavnih faktora u stabilizaciji i razvoju regiona – ocenjuje u razgovoru za Danas Sonja Liht, predsednica Spoljnopolitičkog saveta Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Međutim, ona ukazuje da bi bilo preterano očekivati od Srbije da bude lider u Evropi, kako je izjavila Klintonova posle razgovora s predsednikom Tadićem ,“jer mi nemamo tu snagu, ni političku, ni ekonomsku, a nismo ni članica EU“.

Kako ocenjujete posetu državne sekretarke SAD Hilari Klinton Srbiji?

– Smatram da je poseta Hilari Klinton bila jako važna, jer je pokazala da su odnosi Amerike i Srbije na uzlaznoj putanji. Mislim da je na to državna sekretarka i želela da ukaže, jer SAD shvataju Srbiju kao jednog od glavnih faktora u stabilizaciji i razvoju regiona. Takođe, poseta Klintonove je i nastavak produbljivanja onoga što je bilo transirano prethodnom posetom američkog potpredsednika Džozefa Bajdena. Čini mi se da je administracija predsednika Baraka Obame shvatila da mora da odlučnije podrži Srbiju na njenom putu ka evropskim integracijama.

Nakon razgovora s predsednikom Borisom Tadićem, Klintonova je istakla da Srbija može da bude lider u Evropi. Kako komentarišete tu njenu izjavu?

– Takve izjave moramo da shvatimo kao diplomatske poruke. Preterano bi bilo da se od Srbije očekuje da bude lider u Evropi, jer mi nemamo tu snagu, ni političku, ni ekonomsku, a nismo ni članica EU.

Da li bi poruke Hilari Klinton o potrebi ulaska Srbije u EU mogle da utiču na stavove Holandije?

– Verujem da će izjave američke državne sekretarke biti pažljivo saslušane u Holandiji. Poznato je da SAD imaju intenzivnu komunikaciju s holandskim predstavnicima i sigurno je da mogu da utiču na njihove odluke, ali je pitanje u kojoj meri.

Šefica diplomatije SAD osvrnula se i na događaje u vezi s Paradom ponosa, istakavši hrabrost policije. Koliko je to važno?

– Događaji od prošle nedelje su i dalje veoma sveži. Zbog toga je državna sekretarka, na sastanku s predstavnicima srpskih NVO, kojem sam i ja prisustvovala, pohvalila državu i policiju i izrazila zadovoljstvo što je Parada ponosa održana. Dodala bih da je Srbiji i našem sportu nanet ogroman udarac i zbog nereda koje su napravili navijači u Đenovi povodom utakmice Italija – Srbija.

Prema Vašem mišljenju, da li će poseta Hilari Klinton Prištini uticati na to da što pre počne dijalog s Beogradom?

– Očekujem da će njena poseta uticati na Prištinu kako bi razgovori što pre počeli, ali lopta je u prištinskom dvorištu. Međutim, teško je zamisliti da se dijalog ozbiljno vodi dok su kosovske institucije u pripremama za martovske parlamentarne izbore, iako bi to želeli i SAD i EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari